Meillä päin keskisormi tarkoittaa kahvikutsua

Pääkirjoitus: Joidenkin suomalaisten omat käsitykset natsisymbolin merkityksestä eivät auta, jos kaikkien muiden käsitys on jotain ihan muuta.

Michael Debets / Zuma Wire
Meillä päin keskisormi tarkoittaa kahvikutsua

Meneekö siinä roskiin itsenäisyyden symboli? Kesäkuussa otetussa kuvassa on oikeistolaisen mielenosoituksen vastamielenosoittajia Saksassa.

Aamulehti

Onko symboli sopiva, jos sen viesti on muuttunut tarkoittamaan aivan muuta kuin mitä alun perin tarkoitettiin?

Yhdysvaltalaislehti Christian Science Monitor kiinnostui Suomen menneestä tavasta käyttää swastikoita eli hakaristejä ilmavoimien koneissa. Lehti kirjoitti asiasta pitkän artikkelin (10.9.), jossa se pohti, miksi Suomi pitää yhä symbolista kiinni.

Christian Science Monitorin haastattelussa Suomen Ilmavoimamuseon johtaja Kai Mecklin selittää, että museokoneiden sinisistä hakaristeistä häkeltyneille vieraille kerrotaan, ettei "meidän hakaristillä" ole mitään tekemistä natsien hakaristin kanssa, vaan Ilmavoimat otti hakaristin logokseen kauan ennen Hitleriä ja natseja.

Niiden käytöstä luovuttiin Suomessa sotien jälkeen, mutta hakaristi esiintyy edelleen ilmavoimien kunniamerkeissä ja joukko-osastojen lipuissa.

Mecklin selitti lehdelle hakaristin olevan meille vapauden ja itsenäisyyden symboli.

Paitsi että onko? Jos tehtäisiin kysely, jossa suomalaisilta kysyttäisiin symboloiko hakaristi Natsi-Saksaa vai Suomen vapautta ja itsenäisyyttä, moniko valitsisi jälkimmäisen vaihtoehdon?

Christian Science Monitor oli haastatellut myös Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professoria Teivo Teivaista, jota huolestuttaa symbolin vaikutus, jos sota Venäjän kanssa sattuisi syttymään ja Suomen pitäisi kääntyä Nato-kumppanuusmaidensa puoleen.

Teivainen kysyy haastattelussa, miten hakaristiin suhtautuisi Saksan parlamentti, Ranskan hallitus tai tavalliset hollantilaiset, joille hakaristi tarkoittaa vain yhtä asiaa. Lisäisikö virallisen hakaristisymbolin vilauttaminen vaikkapa hollantilaisten päättäjien sympatioita Suomea kohtaan?

Tuskin. Mutta samaan aikaan sopii uskoa, toivoa ja olettaa, että hollantilaiset tietävät Suomesta huomattavasti tätä enemmän, ja että he ymmärtäisivät historiallisen selityksen.

Olisi perin kummallista, jos eurooppalainen solidaarisuus olisi historiallisesta symbolista kiinni.

Teivainen ehkä kärjistää, mutta kysymykset ovat toki oikeutettuja.

On kieltämättä erikoista käyttää symbolia, joka merkitsee nykyisin aika lailla kaikille muille muuta kuin itselle. Se on vähän kuin yrittäisi sanoa naapurille, että meillä keskisormen näyttäminen tarkoittaa kutsua kahville.

Mikä tahansa taho voi ottaa minkä tahansa symbolin omakseen. Samalla symboli voi muuttaa merkityksiään tai siitä voi kadota niitä.

Esimerkiksi kaikki palestiinalaishuivin käyttäjät eivät välttämättä tiedä, mitä merkityksiä siihen ja sen väreihin alun perin liittyy.

Suomen puolustusministeriöstä kommentoitiin CSM:lle, ettei hakaristin käyttöä olla lopettamassa.

Ehkä kuitenkin olisi aika luopua hakaristien kaikesta virallisesta ja julkistahojen käytöstä Suomessa. On historiankirjojen ja historiallisten teosten asia kertoa, miten Suomesta tuli sellainen kuin se on.

Toinen vaihtoehto olisi omia alun perin muun muassa onnea symboloiva hakaristi natsihistorialta ja natsimielisiltä takaisin. Se kuitenkin vaatisi julkisen kampanjan, joka tuskin on vaivan arvoinen.

Lienee aika hyväksyä, että hakaristi minkä tahansa hyvän asian symbolina on menetetty.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Pääkirjoittajan kannattaa harkita noin aluksi matkaa Intiaan vasaran ja taltan kanssa. Maasta kun löytyy miljoonia hakaristejä rakennuksista, hinduja kun ovat. Matkaa voi jatkaa muihin Aasian maihin, aikojen saatossa hakaristi on levinnyt niihinkin. Samalla käynnillä voi tietysti tuhota ne miljardit painotuotteet, joihin hakaristi on eksynyt. Ja tarkoittaahan hakaristi hyvää idän suunnallakin, mutta pitäähän satojen miljoonien hindujen ymmärtää, ettei sitä saa enää käyttää. Se kun vain on paha symboli.

    Toinen vaihtoehto olisi olla välittämättä mustavalkoisesti ajattelevista loukkaantujista. Jos he eivät ymmärrä asioita järkevästi tiedonpuutteidensa takia, lähetetään sinne sanomaa suomalaisesta peruskoulusta ja annetaan asian muutoin olla.

    Koska muuten kielletään portti, jonka päällä on tekstiä? Sekin on yksi miljoonien juutalaisten tuhoamiseen liittyvä symboli.

  • matkaaja

    Kannattaisi kertoa tuo asia Kiinalaisille ja kaikkille heille muille Aasialaisille jotka käyttävät tätä symbolia onnea tuovana merkkinä niin uskonnollisissa kuin arkisissakin yhteyksissä. Jos hieman matkustaa Suomen ja Euroopan ulkopuolella ja katselee ympärilleen niin voi löytää monista asioista uusia puolia. On tullut ihmeteltyä Vietnamilaista temppeliä jonka edustalla oli 10m korkea pilari jossa komeili valtava hakaristi. Se että aatu omi merkin itselleen ei muuta sen alkuperäistä merkitystä mihinkään. Merkki on tuhansia vuosia vanha ja sen antisemitistinen merkitys vasta kymmeniä vuosia. Kummalla on suurempi merkitys? Ja se on ollut Suomenkin ilmavoimilla käytössä jo ennen toista maailmansotaa ja sen esinäytöksiä. Olisi hyvin typerää poistaa omasta historiasta, kulttuurista, uskonnosta tai muista oman identiteetin määrittävistä asioista osia vain sen perusteella mitä joku ulkopuolinen taho on mieltä niistä. Se on toki perin Suomalainen tapa. Pelätään sitä mitä muut ajattelevat meistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio