Lukiolaisen ja ammattiopiskelijan kouluttautumislaskua pitää saada pienemmäksi

Pääkirjoitus: Lasten ja opiskelijoiden edusjärjestöt ovat huolestuneet toisen asteen koulutuksen hinnasta. Järjestelmässä on kieltämättä sortteerattavaa.

Alman arkisto
Lukiolaisen ja ammattiopiskelijan kouluttautumislaskua pitää saada pienemmäksi

Tietokone on nykyisin opinnoissa perusväline. Sen hankintakustannukset voivat aiheuttaa harmaita hiuksia.

Suomen lukiolaisten liitto avasi hiljan keskustelun lukio-opetuksen hinnasta ja erityisesti oppimateriaaleista. Liitto on laskenut, että lukioajan oppikirjojen kustannukset voivat nousta jopa yli kahteentuhanteen euroon.

Pelastakaa lapset ry puolestaan selvitti toisen asteen opintojen kustannuksia. Kyselyyn vastasi 575 toisen asteen opiskelijaa, vastavalmistunutta tai heidän vanhempaansa. Vastanneista lähes 60 prosenttia sanoi koulukustannusten aiheuttaneen taloudellisia haasteita. Paikoin koulumenoista aiheutuu stressiä, huolta ja häpeää.

Kustannuksia kertyy kirjoista ja ammattikoulutuksessa esimerkiksi työvaatteista ja -tarvikkeista.

Lukio-opetuksen sähköistyessä suureksi kulueräksi ovat nousseet myös kannettavat tietokoneet.

Ongelma opiskelijoiden kannalta on, että kunnat tukevat tietokonehankintoja eri tavoin. Esimerkiksi Ylöjärvellä koneen saa koulusta leasing-sopimuksella. Koneen ja mukaan asennettavan laskinohjelman kokonaiskustannukseksi tulee 106 euroa lukuvuodelta.

Tampereella oletuksena on, että opiskelijat käyttävät omaa kannettavaa tietokonetta. Sen hankintaa ei suoraan tueta. Jos rahat ovat todella vähissä, täydentävän toimeentulotuen kautta on mahdollisuus saada tukea opintojen maksuihin ja tietokoneen hankintaan. Sen saaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista.

Vaikka tietokoneavun saisikin lopulta täydentävänä tukena, hyvätuloisten ja erittäin vähävaraisten perheiden väliin jää perheitä, joiden lapset eivät saa opintorahaa ja jotka eivät saa tai tarvitse toimeentulotukea, mutta joille oppimateriaalit ovat silti merkittävä kustannus.

Vanhempansa luona asuva 17–19-vuotias voi saada opintorahaa 38,66 euroa. Vanhempien tulot voivat suurentaa summaa vajaaseen sataan euroon tai pudottaa sen nollille. Kahden vanhemman perheessä tulojen ei tarvitse olla kummoisetkaan, kun opintorahaoikeus jo katoaa.

Opintolaina on mahdollisuus myös toisen asteen opiskelijalle, mutta voidaan kysyä, onko oikein vaatia vaikkapa nuorta lukiolaista nostamaan lainaa selviytyäkseen koulutuksesta, joka ei valmista ammattiin, vaan jatko-opintoihin.

Jotta toisen asteen koulutus pysyisi todella aidosti kaikkien mahdollisuutena tulotasoon katsomatta, olisi koulutuksen kustannuksia ja tukimahdollisuuksia hyvä tarkastella.

Pohtia voisi, pitäisikö toisen asteen opiskelijoiden opintorahaa rukata. Vaikka niin, että vanhempien tulot eivät vaikuta rahaan tai että tulorajat ovat korkeammalla. Toivottavaa olisi, että raha myös kunnolla kattaisi oppivälinekustannukset.

Apua voi löytyä myös sähköisten kirjojen lisenssiaikojen pidentämisestä ja kirjojen uusimisnopeuden tarkemmasta harkinnasta.

Kunnissa taas voisi pohtia vielä uudelleen, miten nuoria opiskelijoita parhaiten tuetaan tarvikehankinnoissa niin, että kustannukset tai avun hankkimisen hankaluus eivät ole kenellekään kohtuuttomia.

Esimerkiksi Tampereella pormestari Lauri Lylyn (sd.) pormestariohjelmassa tavoitteeksi on kirjattu, että jokainen tamperelainen peruskoulun päättänyt nuori saa opiskelupaikan. Samassa paperissa lukee myös näin: "Tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon."

Tämän tavoitteen ei saa antaa karata oppimateriaalimaksujen vuoksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio