Kyllä Suomeen sopii suomalaisten itsensäkin mielestä

Pääkirjoitus: Kaksi tutkimusta kertoo suomalaisten myönteisyydestä maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan. Vuosikymmenen kokemusten valossa se on iloinen yllätys.

Eriika Ahopelto
Kyllä Suomeen sopii suomalaisten itsensäkin mielestä

Tampereen Monitoimitalossa vietettiin kaksi vuotta sitten monikulttuurista Suomen itsenäisyyspäivän juhlaa.

Suomeen tuli viime vuonna noin kuusituhatta turvapaikanhakijaa. Se on alle viidesosa siitä, mikä luku oli huippuvuonna 2015, jolloin pakolaisaalloksikin liioitellun vaiheen aikana tulijoita oli noin 32 500.

Tuon kokemuksen pohjalta sisäministeriö päätti selvittää kansalaisten näkemyksiä Suomen vastaanottokyvystä.

Tutkimuksen toteutti Inforglobe-niminen yritys. Sen päähavainto oli, että suomalaiset arvioivat maamme selviytyvän vaikka sadastatuhannestakin turvapaikanhakijasta, mutta miljoona menisi jo sietokyvyn rajan yli.

Samoihin aikoihin Helsingin Sanomat mittautti Kantar TNS:llä suomalaisten suhtautumista maahanmuuttoon.

Lokakuun loppupuoliskolla tehtyjen haastattelujen perusteella ilmeni, että halu ottaa Suomeen lisää ulkomaalaisia on kasvanut selvästi. Peräti 47 prosenttia vastaajista halusi maahanmuuttajia lisää, kun 41 prosenttia sanoi ei kasvavalle tulijamäärälle.

Asennemuutos on erityisen selvä, kun verrataan nykytilannetta vuoteen 2010. Silloin vain 36 prosenttia kannatti maahanmuuton lisäämistä.

Eroa selittää varmasti osaltaan taloudellinen tilanne. Talouskasvu ja työllisyyden paraneminen ovat lähes aina omiaan avaamaan ovia. Kun ihmiset näkevät, ettei monikaan palvelutoimiala pyörisi kunnolla ilman ulkomailta tulevia työntekijöitä, halutaan tekeviä käsiä tänne lisääkin.

Pelkistä kassavirroista ja talouden tuulista ei kuitenkaan ole kyse. Maahanmuuttoon suhtaudutaan usein myös tunnepohjalta. Kansakuntien historialliset kokemuksetkin vaikuttavat asenteisiin.

Niinpä esimerkiksi itäisen Keski-Euroopan uudehkoissa EU-maissa muukalaisvastaisuutta on selitetty silläkin, että kansalaiset eivät kerta kaikkiaan ole tottuneet näkemään keskellään "erinäköisiä" ihmisiä. Valitettavasti tätä asennemaaperää ovat sitten käyttäneet hyväkseen ääriliikkeet, ja sitten vallanpitäjätkin ovat sortuneet populismiin eli mielistelemään ääriliikkeitä – kuvitellen näiden edustavan kansan todellista ajattelutapaa.

Samaan aikaan näissä maissa, kuten Puolassa, Tshekissä ja Unkarissa, on ollut vahva talouskasvu. Se ei ole päässyt vaikuttamaan mielipiteisiin. Poliittisilta päättäjiltä on ollut suorastaan edesvastuutonta toimia siten, että muukalaisvastaisuus on päässyt näissä oloissa vain kasvamaan ja kasvamaan.

Toisaalta myös perinteiseen länteen kuuluvissa ja kauan sitten rikastuneissa maissa on huolestuttavia ilmiöitä. Norjalaiset esimerkiksi ovat maahanmuutosta huolestuneempia kuin suomalaiset, vaikka heillä luulisi olevan varaa raottaa porttejaan nykyistä leveämmälle.

Suomea sopii näin satavuotisjuhlinnan hengessä onnitella asennemittausten tuloksista. Olemme juuri käyneet läpi niin taloudellisen taantuman kuin poikkeuksellisen turvapaikanhakijoiden tulijamäärän.

Ne saattoivat vaikuttaa asenteisiin hetkellisesti mutta eivät kovin pysyvästi.

Todennäköisesti meillä asenteisiin vaikuttaa toinenkin supertrendi, nimittäin kaupungistuminen. Kun väkeä siirtyy maaseudulta asutuskeskuksiin, totutaan myös näkemään monenlaisia ihmisiä ja kokemaan monikulttuurisuuden edut.

Hallituksen ja puolueiden kannattaa perehtyä tutkimusten tuloslukuihin tarkasti ja avoimin mielin.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Jos on satatuhatta turvapaikanhakijaa vuodessa ei huoleta, niin sen jälkee voi kysyä, että mistä ne miljardikustannukset leikataan? Koulutuksesta, terveydenhoidosta, asumisesta vai mistä?

  • Nimetön

    Sekavasta mielipidekyselystä on vedetty vielä sekavampia johtopäätöksiä.
    Rehellisessä kyselyssä olisi kysytty haluatko Suomeen lisää turvapaikanhakijoita. Jostain syystä nytkään näin ei tehty. Miksiköhän?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio