Kyllä kansalle kannattaa kilauttaa

Pääkirjoitus: Kansalaisaloitteesta on tullut näkyvä tapa ajaa tärkeänä pidettyjä asioita. Suoraa vaikuttamista ei ole syytä suitsia maassa, jossa uneliaiden puolue on vahva.

Kuvakaappaus
Kyllä kansalle kannattaa kilauttaa

Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi taakseen eduskuntakäsittelyyn vaadittavan tuen ennen vuodenvaihdetta nopealla tahdilla.

Tällä viikolla taas yksi hyppäsi yli rajan. Eduskuntaan on nyt matkaamassa kansalaisaloite, joka vaatii kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa.

Aiemmin eduskunnan käsittelyrajan on ylittänyt muun muassa kansalaisaloite kellojen kesäaikaan siirtelystä, eutanasian sallimisesta ja ihan hiljattain niin sanotun aktiivimallin poistoa vaativa aloite. Suosituin aloite sukupuolineutraalista avioliitosta päätyi laiksi asti.

Kansalaisaloite astui voimaan vuonna 2012, ja ensimmäisenä vaaditun 50 000 kannattajan rajan ylitti aloite turkistarhauksen kieltämisestä. Aloitteen voi laittaa alulle kuka tahansa, ja kannatuksensa voi ilmaista kätevästi sivustolla kansalaisaloite.fi.

Eduskuntaan päätyneiden aloitteiden listaa katsomalla on helppo päätellä, että suosiota keräävät aloitteet, jotka vetoavat ihmisten oikeustajuun ja arkijärkeen. Aktiivimalli ja valikoiva avioliitto tuntuvat epäreilulta syrjinnältä, kellojen kääntely arkijärjen vastaiselta.

Kansalaisaloitteessa asian tärkeyden saa valita itse, ja siihen pääsee vaikuttamaan suoraan. Siksi kansalaisaloite on mainio keksintö.

Suomessa on jo 40 vuotta ollut käytössä myös kuntalaisaloite. Esimerkiksi Tampereella kuntalaisaloite.fi:ssä on tehty viime aikoina muun muassa aloite Nurmi-Sorilan kaavoituksesta, erityisuimakorteista ja Hikivuorenkadun nimen muuttamisesta. Tuorein aloite on kuluneelta viikolta. Orivedellä edellinen sivustolta löytyvä aloite on vuodelta 2016. Valkeakosken viimeisin aloite on elokuulta. Siinä toivottiin polkutraktoreita päiväkoteihin.

Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen kerättyä yhdessä rysäyksessä eduskuntakäsittelyyn tarvittavat allekirjoitukset heräsi jälleen kysymys siitä, mihin aloite oikeastaan on tarkoitettu. Onko tarkoituksenmukaista, että tuoretta lakia voi yrittää kaataa kansalaisaloitteella? Vastaava ilmiö tapahtui myös sukupuolineutraalin avioliittolain kohdalla.

"Vasta-aloitteen" promotoiminen voi olla etujärjestöille tai oppositiolle mainio keino nostaa esiin ja puheisiin asioita, joista hallitus ehkä mieluummin vaikenisi.

Kysyä voikin, pitäisikö vasta-aloitteessa olla joku aikaraja. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen pohti puolestaan STT:n haastattelussa (8.1.) käsittelyyn vaadittavan allekirjoitusmäärän nostamista.

Toisaalta eduskunta itse päättää, mitä se aloitteelle tekee. Sitä ei ole pakko edistää, joten vaiva on lopulta melko vähäinen. Ei liene järkevää suitsia suoraa kansalaisvaikuttamista maassa, jossa vaalien äänestysprosentit aiheuttavat huolta vuodesta toiseen.

Sitten Britannian brextit-äänestyksen on kyselty myös kansanäänestysten järkevyyden perään. Peruskysymys on, kannattaako tärkeistä asioita päättää porukalla, jonka tiedot asiasta ovat ehkä vajavaiset tai äänestysmotiivina protesti. Toinen kysymys taas on, miksei kansa saisi kertoa suoraan mielipidettään tärkeistä asioista.

Vihreiden Osmo Soininvaara esitti hiljan kansanäänestyksiin kolmea vaihtoehtoa: kyllä, ei ja eduskunta päättäköön. Jos kyllä tai ei eivät keräisi enemmistöä, vaihtoehdoksi tulisi automaattisesti eduskunta päättäköön.

Se ei ole huono malli. Suoraa vaikuttamista ei ole syytä pelätä, vaan sitä kannattaa vaalia ja kehittää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio