Kolumnit

Kronikka: Halla-aholla mahdollisuus puoluekaappaukseen

Kronikka: Halla-aholla mahdollisuus puoluekaappaukseen

Perussuomalaisten puheenjohtajakilpailu johtaa maahanmuuttovastaisen puolueen syntyyn ennemmin tai myöhemmin, vaikka Soini jatkaisikin puheenjohtajana.

Jouko Jokinen

Antti Rinne valittaneen sdp:n puheenjohtajaksi Lahdessa helmikuun alussa. Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen takaavat, että sosiaalidemokraatit pitävät koko tammikuun poliittisen keskustelun ilmaherruuden. Tosin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on jo melkein onnistunut tuhoamaan demareitten julkisuusstrategian.

Rinne johtaa demarit kahden vuoden vaaliputkeen. Jos sdp on eduskuntavaaleissa 2019 ykkönen tai kakkonen, Rinne jatkaa pääministerinä tai valtiovarainministerinä ja puolueen puheenjohtajana pitkälle 2020-luvulle.

Rinteen henkilökohtainen vetovoima ja luottamus hänen uudistamiskykyynsä ovat sekä omien että muiden keskuudessa tutkitusti aika heikkoja. Moni demarikin miettii, mitä puolueesta on 2020-luvulla jäljellä, kun aika monta vankkaa demari-ikäluokkaa on siirtynyt yläkerran kunnallisjärjestöön.

Timo Harakan huoli demareitten vetovoimasta nuorten keskuudessa on todellinen. Miksi kaupungissa asuva tai sinne muuttava alle 40-vuotias äänestäisi demareita? Mikä nostaisi demarit nuoren polven mielissä ohi vihreitten, vasemmistoliiton, kokoomuksen tai nukkuvien puolueen? Vaikea sdp:n viestiä on hahmottaa.

Perussuomalaiset ovat järjestämässä paljon demareita kiinnostavamman sisäisen kisan. Jussi Halla-aho haastaa puheenjohtaja Timo Soinin, ja Soini joutuu koville. Lännen Median ( AL 13.1.) puolueaktiiveille tekemän kyselyn mukaan Soini voittaisi Halla-ahon vain prosentein 55–45. Maahanmuuttoa vastustavien asema puolueessa on vahvistunut. Halla-aholaisilla on aito mahdollisuus puoluekaappaukseen. Europarlamentaarikko Halla-ahon tukijat ovat näkyvissä asemissa puolueessa: eduskunnan puhemies Maria Lohela, kansanedustaja Laura Huhtasaari, ex-ministeri Hanna Mäntylä, kansanedustaja Juho Eerola...

Todennäköisesti Timo Soini kampanjoi sen verran, että hänen jatkonsa varmistuu kesäkuun puoluekokouksessa Jyväskylässä. Soinin on siis pakko jatkaa, sillä tuskin hän haluaa antaa elämäntyötään Jussi Halla-aholle.

Perussuomalaiset on helpottanut maahanmuuttovastaisuuden paineita, mutta samalla puolue on yrittänyt peittää äänestäjäkuntansa vahvan näkemyksen yleispuoleen tavoitteilla. Puolueen rakenne ei loputtomiin kestä jarruttelua ja kiihdyttelyä saman teeman ympärillä.

Jossain vaiheessa Suomeen syntyy puolue, jonka tärkein tavoite on maahanmuuton vastustaminen naapurimaan Ruotsidemokraattien tapaan. Joko perussuomalaiset muuttuu sellaiseksi tai sitten Suomeen syntyy uusi puolue. Se ei olisi huono asia. Poliittinen keskustelu maahanmuutosta siirtyisi piiloagendalta näkyvämmäksi, ja maahanmuuton vastustaminen saisi oman kanavan osana demokraattista toimintaa. Jos joku haluaa maahanmuuttoa vastustaa, tehköön sen sitten omassa puolueessaan selkeitten tunnusten alla.

Kävin viikko sitten Santahaminan varuskuntasaarella Helsingissä. Varuskunta on rakennettu jo 1800-luvun lopulla, joten ei 40 vuodessa kovin paljon muutoksia ollut tapahtunut. Yhden ison muutoksen kuitenkin huomasin.

Kaikki alokkaat olivat 1970-luvun lopulla kantasuomalaisia – mitä sillä sitten tarkoitetaankaan. Nyt alokasrivistössä oli kaikenvärisiä ja -rotuisia nuoria suomalaisia miehiä. Ehkä suurimpana ryhmänä Suomessa syntyneet somalinuorukaiset.

Oli hienoa katsoa aidosti monikulttuurista Suomea. Ja myös tasa-arvoista Suomea, sillä yhden komppanian päällikkönä on naiskapteeni.

Toivotan lämpimästi kaikki monikulttuurisuuden vastustajat vierailulle Suomen varuskuntiin.

Kirjoittaja on Aamulehden päätoimittaja.


Kommentit (11)

 • Tonteri

  Soinin on tosiaan pakko jatkaa jos ei halua jättää puoluettaan ääriryhmien käenpojille. Mutta ongelnana on nyt vain, että Soini ei jaksa. Näkyy kasvoista, ettei ole enää voimia. Terveys mennyt.

 • Nimetön

  Halla-aho – kävi siviilipalveluksen, siis varsinainen armeija käymättä
  Olli Immonen – keskeytti armeijan
  Junes Lokka – armeija kokonaan käymättä
  Marco de Witt – pakoili asepalvelusta ulkomailla kunnes ohitti palvelukseenastumisiän

  Jännää, että armeijaan käymättömyys on tunnetuimpien ”maahanmuuttokriitikoiden” keskuudessa enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio