Ihmistä ei saa pakottaa valitsemaan sukupuoltaan, jos kaksi vaihtoehtoa ei riitä

Jälkikirjoitus: Saksan perustuslakituomioistuimen tekemä linjapäätös tarjoaa mietittävää muillekin maille.

Saksassa tuomioistuin linjasi, että sukupuolia ei ole vain kaksi. Syntymätodistukseen on voitava merkitä esimerkiksi "joku muu". Juridinen kolmas sukupuoli on nyt olemassa seitsemässä maassa. Joukossa ei ole edistyksellisinä pidettyjä Pohjoismaita. Suomessa tasa-arvolaki takaa sukupuoli-identiteetin moninaisuuden, mutta useissa käytännöissä, esimerkiksi henkilötunnuksissa, on vanha jako kahteen.

YK-tilastojen mukaan ihmisistä arviolta 0,05–1,7 prosenttia on intersukupuolisia. Siksikin sukupuolen "tunnustamista" on vähennettävä. Esimerkiksi Britanniassa voi nimensä eteen kirjata Mr- tai Ms-määritteen sijaan Mx, joka jättää sukupuolen avoimeksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio