Hallitus tekee päätöksiä, jotka voivat romuttaa luottamuksen viranomaisiin

Pääkirjoitus: Viimeaikaiset sosiaalipoliittiset päätökset ovat omiaan heikentämään viranomaisia kohtaan tunnettua luottamusta. Eriarvoistuminen tulee kalliiksi.

Olli Waris
Hallitus tekee päätöksiä, jotka voivat romuttaa luottamuksen viranomaisiin

Toimeentulotuen ruuhkat tulivat Kelan pääjohtajalle Elli Aaltoselle yllätyksenä.

Tarpeettomaksi koettu byrokratia herättää suomalaisissa suuria tunteita. Turhina pidetyille säädöksille naureskellaan, ja esimerkiksi alkoholilainsäädännön omituisuuksista keskustellaan ahkerasti. Toisaalta sääntöjä kunnioitetaan, ja Euroopan unionissakin Suomi oli pitkään mallioppilaan maineessa.

Kaiken kritiikin ja purnaamisen keskeltä on ollut nähtävissä luottamus yhteiskuntaan: lait ja säädökset saattavat olla pikkumaisia, mutta ainakin viranomaiset ja heitä ohjaava järjestelmä ovat oikeudenmukaisia. Viimeaikaiset poliittiset päätökset saattavat horjuttaa tätä käsitystä ja johtaa entistä eriarvoisempaan yhteiskuntaan. Suunta olisi syytä kääntää nyt.

Verkkolehti Long Play paljasti toukokuun alussa, että turvapaikkapäätösten käsittelyssä on vakavia eettisiä ongelmia.

Maahanmuuttovirasto Migri ei ole tulospaineessaan kyennyt käsittelemään turvapaikkahakemuksia niin yksilöllisesti ja kattavasti kuin sen pitäisi, vaan päätöksiä on tehtailtu valmiiden mallien pohjalta kuin liukuhihnalta, ja käytetyt mallit ovat ohjanneet kielteisten turvapaikkapäätösten tekemiseen. Suomen lain mukaan turvapaikkakriteerien täyttymisestä pitäisi tehdä yksilöllinen selvitys. Nyt tämä ei ole toteutunut.

Toinen huolestuttava tapahtumasarja koettiin alkuvuodesta, kun toimeentulotuen perusosan käsittely siirtyi kunnilta Kelalle. Sosiaalipolitiikan tutkijoiden mielestä aloite oli järjetön ja se epäonnistuikin surkeasti. Pikavauhtia läpi runnottu poliittinen päätös ylikuormitti Kelan, joka puolestaan oli Long Playn mukaan arvioinut tarvittavien työntekijöiden määrän täysin alakanttiin.

Jos pelkkä toimeentulotuen perusosan siirtäminen taholta toiselle oli näin ylivoimaisen vaikeaa, voi vain kauhulla odottaa, millainen kansallinen katastrofi niin ikään poliittisesti motivoituneesta sote-uudistuksesta seuraa. THL:n johtaja Markku Pekurinen varoitti Helsingin Sanomissa ( HS 10.5.), että liian kovalla kiireellä runnottavaan uudistukseen sisältyy suuria riskejä.

Sosiaaliturvaa koskevat päätökset sietäisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmistä yksilölliset erot huomioiden. Näyttää siltä, että poliittiset intressit rakentavat suuria koneistoja, jotka toimivat sujuvasti lähinnä rutiinitapausten kohdalla.

Ymmärryksen puute tai silkka välinpitämättömyys välittyy myös päätöksistä, joilla nyt "edistetään työllisyyttä". Toukokuun alussa hallitus lähetti lausuntokierrokselle lakiesityksen, jonka mukaan työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa, ellei tahdo menettää työttömyyskorvaustaan 60 päiväksi. Aloite on herättänyt todella paljon kritiikkiä ja on vaikea nähdä, miten se aidosti auttaisi ketään.

Uusien säädösten ja himmeleiden luomisen sijaan olisi järkevämpää yksinkertaistaa nykyistä järjestelmää, joka vaatii ihmiseltä suurta toimintakykyä. On tiedettävä, miltä luukulta apua saa. Inhimillisempi olisi toimintamalli, joka tarjoaisi täsmäavun lisäksi myös opastusta, kunnes oikea viranomainen löytyy.

Huolestuttavaa on se, että yhä isompiin järjestelmiin ja yleisempiin ratkaisuihin keskittymisellä saatetaan edistää väestön eriarvoistumista ja epäluottamusta yhteiskuntaa kohtaan. Niiden seuraukset ovat taatusti kalliimpia ja kauaskantoisempia kuin lisäresurssien takaaminen viranomaisille.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Hyvä esimerkki asiasta on poliisin tekemä ns. nopeusvalvonta, jossa ei ole kysymys liikenneturvallisuudesta vaan valtion kroonisen rahapulan paikkaamisesta. Tämä toiminta on vienyt monen ihmisen luottamuksen poliisiin ja muihinkin viranomaisiin. Syy löytyy kuitenkin aivottomista päättäjistä, jotka luulevat voivansa kyykyttää hallintoalamaisiaan miten haluavat. Alkoholilainsäädännön byrokratia onkin sitten luku sinänsä, se taas juontaa juurensa vanhaan viranomaisten ajattelutapaan, että kansalainen ei itse voi ymmärtää omaa parastaan jne..

  • Nimetön

    Tukimaailma on mennyt poskelleen. Eihän ihmisen ole tarkoitus saada kaikkea ilmaiseksi, vaan älyllistä ajatteluaan kehittämällä keksiä itselleen keinot selviytyä tässä maailmassa. Arvostus työtä, koulutusta, ruokaa, jne. kohtaan olisi toista luokkaa, kun jokainen kohdallaan tulisi näkemään, miten paljon niiden eteen todella täytyy nähdä vaivaa. Oman ikäpolveni hyväätarkoittava meininki; ”että lapsilla olisi helpompaa” on todella mennyt pieleen. Itse onnistumalla ja tekemällä kasvaa hyvä itsetunto ja pärjääminen tuo tervettä itseluottamusta, joka puolestaan antaa ah niin hyvän olon; TYYTYVÄISYYDEN.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio