Eurooppalaisella yhteistyöllä on merkitystä hävittäjähankinnoissa

Pääkirjoitus: Kun Yhdysvaltain ulkopolitiikassa on vallalla arvaamattomuus-doktriini, Suomen kannattaisi valita ilmavoimien uusi hävittäjä Euroopasta.

Saab
Eurooppalaisella yhteistyöllä on merkitystä hävittäjähankinnoissa

Jas 39 Gripen E on Ruotsin tarjokas Suomen tulevissa hävittäjäkaupoissa. Gripenin valinta Suomen uudeksi hävittäjäksi syventäisi ja parantaisi EU:n pohjoista ulottuvuutta.

Aamulehti

Suomella on noin kolmen vuoden päästä edessään ilmavoimien uuden hävittäjän lopullinen valinta. Ehdokkaina uudeksi koneeksi ovat amerikkalaiset Lockheed Martinin F-35 ja Boeingin Super Hornet, Ranskan Dassault Rafale, Britannian ja EU:n Eurofighter Typhoon sekä Ruotsin Jas 39 Gripen E. Mikä näistä pitäisi valita?

Suomen ilmavoimille olisi ehkä yksinkertaisinta vaihtaa Hornet-hävittäjät päivitettyihin, pidemmälle kehitettyihin Super Hornetteihin. Vaikka Boeing korostaa Super Hornetin olevan täysin eri kone kuin Hornetin, asejärjestelmän huollosta ja ylläpidosta kuitenkin todennäköisesti löytyisi ilmavoimille eniten tuttuja piirteitä.

Jos kerran pysyttäisiin amerikkalaisessa järjestelmässä, niin miksei sitten saman tien valittaisi F-35:ttä?

Kukaan ei kiistä sitä, etteikö Yhdysvaltain F-35 olisi tällä hetkellä maailman edistynein asejärjestelmä. Sen sensorifuusio Yhdysvaltain asevoimien muiden yksikköjen kanssa on ilmiömäinen. Lisäksi koneen häiveominaisuudet ovat hävittäjätarjokkaista pisimmälle kehitetyt.

F-35:n kehittäminen on maksanut Yhdysvalloille yli 330 miljardia euroa. Se on suurvallan asejärjestelmistä tähän mennessä kehitykseltään kaikkein kallein. Lockheed Martinin edustajat ovat lupailleet asejärjestelmän lopullisen hinnan olevan kilpailukykyinen myös Suomen kaltaiselle pikkumaalle. Voi hyvällä syyllä kuitenkin olettaa F-35:n tulevan kalleimmaksi hävittäjävalinnaksi, jos Suomi järjestelmään päätyisi.

Vielä F-35:n mahdollista korkeaa hintaa enemmän arveluttaa Yhdysvaltain nykyisen ulkopolitiikan arvaamattomuus.

Vuonna 2021 Donald Trump saattaa olla jo toisella presidenttikaudellaan Yhdysvalloissa. Jos hänen ulkopolitiikastaan, tai edes politiikastaan, voi johtaa minkäänlaista linjaa, se on täysi arvaamattomuus, yllätyksellisyys, mustien joutsenten synnyttäminen ja tehtyjen sopimusten haukkuminen jälkeenpäin maailman huonoimmiksi diileiksi.

Arvoitus on myös Donald Trumpin suhde Venäjään ja Venäjän suhde Trumpiin. Suomen hävittäjähankinnoissa se voi muodostaa arvaamattoman riskin, oli kyse Super Hornetista tai F-35:stä.

Suomi tekisi viisaimmin, jos se valitsisi hävittäjän Euroopasta ja nimenomaan EU-maasta. Tämä sulkisi pois Eurofighter Typhoonin, koska sen pääkehittäjä on brittiläinen BAE Systems. Briteillä on juuri meneillään ero EU:sta.

Vaikka BAE:n mukaan brexitillä ei ole vaikutusta hävittäjäkauppojen toteutumiseen, Suomelle strategisin valinta olisi silti hankkia hävittäjä EU:n sisältä.

EU-vaihtoehdoissa jäljelle jäävät ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Jas Gripen E. Rafale on erittäin pätevä, monessa roolissa, myös lentotukialuskäytössä, kykynsä todistanut asejärjestelmä. Ranska on lisäksi nousemassa EU:n suunnan näyttäjäksi ihmisarvoihin ja EU:n syventämiseen uskovan Emmanuel Macronin johdolla.

Parasta EU:lle tekisi kuitenkin pohjoisen yhteistyön syventäminen. Jos Suomi valitsisi uudeksi hävittäjäksi Ruotsin Jas Gripenin, se tarjoaisi luontevimman tavan syventää eniten myös EU:n pohjoista ulottuvuutta.

Gripenin valinta ei myöskään muuttaisi mitenkään Suomen valitsemaa ulkopoliittista linjaa, jossa ollaan melkein Natossa, mutta ei kuitenkaan.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Punainen paroni

    Toimittajan kirjoitus on pelkkä mielipide. Köyhällä ei ole varaa ostaa kuin parasta. Tämä korostuu silloin kun hankittava määrä (noin 60) on vähäinen. Häiveominaisuuksilla saavutetaan merkittävää etua erityisesti vastustajan alueelle ilmasta-maahan vaikutettaessa. Samalla selviytyminen ilmataistelussa paranee. Määrältään alivoimainen tarvitsee laatuylivoiman. Parhaalla mahdollisella laadulla on määrää suurempi kriisejä ennalta ehkäisevä vaikutus. Vain F-35 on aito 5. sukupolven kone, vielä 2030-luvullakin. Kannattaa myös muistaa hankinnan strateginen ulottuvuus. Europpalaiset ”suurvallat” (varsinkaan Ruotsi) eivät kykene Suomelle pahan paikan tullen apua antamaan – vaikka olisi haluakin. Hornetin kehitystyön myötä ovat ovat auenneet valmistajamaahan, joka sattuu olemaan maailman ainoa supervalta. Reserviläisarmeija (maavoimat) tarvitsee mahdollisimman hyvän ilmasuojan ja -tuen. Siihen malli 4.sukupolven koneilla pysty kuin vuosikymmenen eteenpäin. HX:n jatkokehityksessä pitää katsoa pitkälle tulevaisuteen. Vuosikymmenien päähän. Jos F-35 saadaan järjelliseen hintaan, niin se on ainoa mielekäs vaihtoehto.

  • Nimetön

    Lähtökohta on se että on turha laitaa rahaa sellaiseen arpaan jolla ei voi voittaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio