Eurooppaa on syytä puolustaa

Pääkirjoitus: Jos on huolissaan liittovaltiokehityksestä, saa syystäkin olla huolissaan puolustuspolitiikan tiivistämissuunnitelmista. Mutta miksi olla huolissaan?

Enriko Lill/EPP
Eurooppaa on syytä puolustaa

EU-parlamentin EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber on innostunut EU-puolustuksen kehittämisestä. Majuri David Galland esitteli Weberille F-16 -hävittäjää Virossa.

Mikä Euroopassa ja Euroopan unionissa on hyvää? Oliiviöljyn tuotantokiintiöt, kännyköiden roaming-hintojen hillitseminen, passinkannet, valuutanvaihdon väheneminen?

Nekin, mutta tänään eurooppalaisuus tiivistyy yhä enemmän sanoihin demokratia, ihmisarvo, tasavertaisuus, vapaudet ja vakaus.

Kehitys monessa muussa maailman maassa tai yhteisössä on nostanut eurooppalaiset arvot entistä suurempaan merkitykseen. Moni amerikkalainenkin sanoo nyt, että liberaalin demokratian puolustamisen keskiössä on nyt nimenomaan Eurooppa.

EU on profiloitunut pitkälti historiallisistakin syistä niin sanotun pehmeän vallan ja voiman käyttäjänä.

Aika on tullut ymmärtää, että pehmeiden arvojen turvaamiseen voidaan tarvita myös kovaa voimaa. Siksi EU-Eurooppa puhuu tänä syksynä erityisen paljon yhteisestä sotilaallisesta puolustuksesta.

Jo kuluneen vertauksen mukaan EU on talouden jättiläinen mutta ulkopoliittinen kääpiö ja sotilaallisesti suorastaan maan matonen. Mantra on mahdollista kyseenalaistaa nyt monestakin kulmasta.

Vielä joitain vuosikymmeniä sitten ”atlanttiset demokratiat” eli Pohjois-Amerikka ja läntinen Eurooppa muodostivat 80 prosenttia maailmantaloudesta. Nyt osuus on putoamassa alle puoleen.

Vuosikymmenten ajan Eurooppa on pystynyt luottamaan Yhdysvaltojen apuun ja johtamiskykyyn sotilaallisesta turvallisuudesta puhuttaessa. Nyt on nähtävissä, että Euroopan lähialueilla voi hyvinkin syntyä konflikti, joka vaatii eurooppalaista puuttumista asiaan – mutta Yhdysvallat kieltäytyy omien selkkaustensa takia osallistumasta talkoisiin.

Amerikkalainen kansainvälisen politiikan professori Charles Kupchan evästi eurooppalaisia keskustaoikeistolaisia poliitikkoja viime viikolla Tallinnassa siitä, mikä merkitys puolustuksella voi olla jopa kansalaisten identiteettiin.

Hän muistutti oman maansa historiasta. Yhdysvallatkin oli ensimmäiset sata vuottaan geopoliittinen kääpiö. Mutta kun puolustuskysymyksistä päättäminen siirtyi osavaltioiden tasolta liittovaltion vastuulle 1890-luvulla, suunta kääntyi.

Kupchanin mukaan Yhdysvalloista puhuttiin yleisesti tuohon asti monikossa, osavaltioiden takia. Yhteinen vahva armeija muutti puhuttelutavan yksikköön. Yhdysvallat eivät enää olleet, vaan nyt Yhdysvallat on.

Joka siis on huolissaan EU:n liittovaltiokehityksestä ja federalismista, saa syystäkin olla huolissaan puolustuspolitiikan tiivistämissuunnitelmista.

Mutta miksi olla huolissaan? Federalismista on aivan turhaan tehty kirosana. Se kuitenkin on vain yksi tapa hallita demokraattisesti. Se ei ole demokratian vaihtoehto tai vastakohta.

Käytännön tasolla eurooppalaista puolustuskeskustelua vauhdittaa tietysti brexit. Keväällä 2019 edessä oleva Britannian eroaminen EU:sta vapauttaa yhden käsijarrun sotilasyhteistyön tiivistämiseltä.

Samalla se tarjoaa unionille mahdollisuuden kirkastaa kuvaansa kansalaisten silmissä. Suomessa tämä ei ehkä ole helposti sisäistettävissä. On helpompi puhua metsäteollisuuden riskeistä kuin unionin ”militarisoimisesta”.

Mutta miksi kieltäytyä puolustamasta arvoja ja saavutuksia, joiden eteen on aherrettu vuosikymmeniä?


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Sama EU yritti kieltää keväällä reserviläisen puoliautomaattiset aseet terrorismiperusteella, ja siinä epäonnistuttuaan se yrittää nyt kieltää lyijyluodit ympäristönsuojeluperusteella (Aamulehden kolumnia aiheesta odotellessa). Maanpuolustushenki on yhä korkealla, mutta EU-henki on koetuksella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio