Kolumnit

Ehkä todellinen pahis ei ole hallitus vaan taloustiede

Ehkä todellinen pahis ei ole hallitus vaan taloustiede

Kolumni: Taloustieteen ongelma ei ole harhaisuus todellisuudesta tai salattu poliittinen agenda vaan perinne, joka ei ole kyennyt päivittymään 2000-luvulle, kirjoittaa opiskelija Markus Nieminen.

Markus Nieminen

Vuoden alussa voimaan astunut työttömyysturvan aktivointimalli onnistui jälleen herättämään keskustelun, voiko tuen heikentämisellä vaikuttaa ihmisten työnhakuun. Monesta suunnasta on kyseenalaistettu toimien vaikutus paljon kaivatussa työllisyysasteen nostamisessa.

Viime viikonloppuna Aamulehdessä sdp:n Antti Rinne nimitti hallituksen ihmiskuvaa vääristyneeksi. Enemmän kuin hallitukseen, kritiikki osuu kuitenkin omaa oppiainettani taloustiedettä kohtaan.

Tämän päivän valtavirtataloustiede perustuu ajatukseen, että ihmisten käytöstä voi ohjata erilaisten kannustimien avulla. Tämä ei ole itsessään kovin kyseenalainen ajatus, sillä sille löytyy lukemattomia arkijärkeen sopivia sovelluksia. Lapsen kasvatuksessa käytökseen vaikutetaan kehujen ja moitteiden, yrityksen johtamisessa bonusten, avulla.

Työttömyysturvan osalta taloustiede opettaa, että ihminen arvostaa rahan ohella vapaa-aikaa. Tämän johdosta työttömyys ei saa olla liian houkuttelevaa verrattuna töissä olemiseen, ja houkuttelevuutta voidaan laskea esimerkiksi määräämällä työtön tekemään raportteja, asettamalla aikarajoja ja laskemalla tukia.

Saman ajatuksen voi sanoa myös toisin päin: mitä enemmän työttömiä tuettaisiin, sitä enemmän työttömiä olisi.

Antti Rinne ei ole ensimmäinen, joka sanoo tämänkaltaisen ajattelun olevan absurdia ja unohtavan paljon todellisesta maailmasta. Jo vuosikausia sekä taloustieteen piirissä että ulkopuolella on keskusteltu, miten paikkansapitäviä tehdyt oletukset ovat ja erityisesti minkälaista politiikkaa niiden avulla perustellaan.

Valitettavasti taloustiede, lempinimeltään myös dismal science eli synkkä tiede, on jo pitkään vaikuttanut asettuvan vain rikkaiden ja voimakkaiden edun taakse. Tätä mielikuvaa ei paranna se, että tieteenala on poikkeuksellisen hierarkinen sekä miesvaltainen.

Totuus ei onneksi ole aivan näin synkkä. Taloustieteen ongelma ei ole harhaisuus todellisuudesta tai salattu poliittinen agenda vaan perinne, joka ei ole kyennyt päivittymään 2000-luvulle. Tämän vuosisadan tärkeimmät kysymykset, kuten kasvava sosiaalinen eriarvoisuus ja luonnonvarojen riittävyys, ovat vielä marginaalissa niin tutkimuksessa kuin opetuksessa.

Minä tai kukaan muukaan ei opiskele taloustiedettä oppiakseen, että työttömien elämän on oltava mahdollisimman ikävää. Sen sijaan tulevaisuuden ekonomistien on ymmärrettävä nykyistä paremmin, että epäoikeudenmukaisuuden kokemuksella ja keppipolitiikalla on sosiaalinen kustannus.

Mitä aktiivimalliin tulee, sen osalta näyttää että tämä kustannus on laskettu pahasti alakanttiin.

Kirjoittaja on kauppatieteiden opiskelija.


Kommentit (5)

 • Oraakkelit

  Eonomistit ovat kuin papisto, joka pitää halussaan salattua tietoa siitä mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa.

 • juha

  Rahareformi ja siinä etenkin ns. Täysi Raha on mielestäni tutkimisen arvoinen asia. Siinä Liikepankeilta poistuu uudenrahan tekeminen eli Velan kasvattaminen Lainoja myöntämällä , paitsi omilta asiakkailtaan ,joilla on varoja kyseisissä Pankeissa.
  Kun siinä esim. EKP määrittää yhdessä Suomen Pankin kanssa Suomen Rahamäärän ja uuden rahan tekeminen ei enää ole uutta velkaa vaan numeraalisen Saldon eli elektronisen rahan määrän lisäys.
  Siten Valtio ei voi Velkaantua yli käytettävissä olevan rahamäärän ja Valtion eli Suomen Pankin Saldo pysyy samana ja transaktiot eli kaupankaäynti ei sitä muuta sillä vain Juridistenhenkilöiden ja Kansalaisten Saldot muuttuvat niiden mukaisesti.
  Asian ongelmallinen puoli on Kansalaisten Liikepankkivelka joka muuttuneissa olosuhteissa on Pankeille tietenkin mieluisa saada takaisin mahdollisimman lyhyenajan kuluessa jotta niillä olisi rahaa uusiin lainoihin ,jotka eivät enää olisi uutta Velkaa ja Liikepankki olisi siten oma Pankkitoimintansa mukainen mitä tulee sen varallisuuteen. Toisaalta Kansalaispalkka olisi silloin realismia ja työttömillä ei olisi silloin samanlaista sosiaaliturvarasitetta koska Täyden Rahan määritys tehtäisiin tietenkin Suomen Markkinoidenmukaiseksi , ikäänkuin tietynlaisiksi sisämarkkinaksi suhteessa muihin esim. EU – Valtioihin. Talousdemokratia.fi on em. ja muidenkin vastaavien ajatusten kannattaja ja tutkimusyhdistys koskien rahareformia. itse olen jo iäkäs ja en juurikaan tarvitse mitään lisää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio