Donald Trump luottaa päinvastoin-doktriiniin

Pääkirjoitus: Donald Trumpin ulkopoliittinen oppi tuntuu olevan se, että kaikki tehdään päinvastoin kuin ennen. Se tuskin on Amerikan parhaaksi.

ABED AL HASHLAMOUN / EPA
Donald Trump luottaa päinvastoin-doktriiniin

Palestiinalaiset maalasivat ruksia Donald Trumpin pään päälle Betlehemissä torstaina.

Historiallinen kömmähdys, joka sotii kaikkea normaalia järjenkäyttöä vastaan ja avaa helvetin portit.

Siinä yhdistelmä kommentteja Donald Trumpin päätökseen määrittää Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Tel Avivista sinne.

Kaupungin rajoja Trump ei sentään alkanut piirtämään.

Jerusalem on pyhä kaupunki sekä juutalaisille, muslimeille että kristityille, ja sen hallinnasta on kiistelty lyhyimmälläkin laskentatavalla mitattuna vuosikymmeniä.

Israel pitää Jerusalemia ikuisena ja jakamattomana pääkaupunkinaan, palestiinalaisten mielestä sen itäosan pitää olla heidän tulevan valtionsa pääkaupunki. Israel valtasi itäosan 1967, mutta temppua ei koskaan tunnustettu kansainvälisesti. Konsensus ulkovaltojen kesken on, että Jerusalemin asema pitää määritellä palestiinalaisten ja Israelin rauhansopimuksella.

Trumpin teon logiikka oli äkkipäätään kateissa monelta, mutta se on luettavissa hänen omasta puheestaan. Presidentti kulkee ärhäkkäästi vastavirtaan.

"Olisi hulluutta olettaa, että täysin saman kaavan toistaminen toisi nyt erilaiset tai paremmat tulokset", Trump julisti puheessaan viitaten siihen, ettei suurlähetystön pitäminen Tel Avivissa ole kahteen vuosikymmeneen johtanut rauhaan.

Hämäräksi jäi, miten Trump kuvittelee tämän vastavirtaan kulkemisen – ja vastakarvaan silittämisen – yllättäen johtavan siihen, että hänen hallintonsa ratkaisee ongelman, johon ketkään muut eivät ole pystyneet.

Epäselvää on sekin, miten päätös istuu Trumpin "Amerikka ensin" -politiikkaan. Jerusalemin määrittäminen pääkaupungiksi antaa kasan propaganda-aseita Yhdysvaltoja vastustaville ääriliikkeille, ja se voi heikentää amerikkalaisten turvallisuutta. Ja mitä ikinä Israelin ja Palestiinan tilanteessa tai laajempana reaktiona nyt tapahtuukin, Yhdysvallat on mukana kaulaansa myöten.

Päätöksellään Trump myös asetti Yhdysvallat täysin Israelin tueksi. Siitä asemasta on vaikea toimia neutraalina rauhanvälittäjänä. Kysyä siis voi, tahtooko Trump edes tehtävään.

Valkoisen talon mielestä asia on päinvastoin: Trumpin päätös parantaa hänen uskottavuuttaan rauhantekijänä, koska se todistaa, että hän pystyy toteuttamaan lupauksensa. (New York Times 6.12.) Jerusalem-kysymys kuului Trumpin vaalilupauksiin.

Kiinnostavaa on, mitä Trump vaatii Israelilta vastapalveluksena Jerusalemista, jos rauhaa lähdetään tulevaisuudessa hieromaan. Vai vaatiiko mitään? Juuri nyt Trumpin iskulause tuntuu olevan "Amerikka ensin, Israel toisena."

Donald Trumpin ulkopoliittiseksi opiksi on näyttänyt muotoutuvan päinvastoin-doktriini, jossa kaikki tehdään päinvastoin kuin ennen. Pohjois-Korean kanssa uhitellaan surutta raketeilla, Syyriaan isketään, Iran-sopu puretaan ja Lähi-itä ratkaistaan asettumalla Israelin puolelle.

Myönteistä asiassa on, että Trumpin linja alkaa olla selvä.

Epävakaaksi tilanteen tekee se, että on hankala ennustaa, missä Trump kääntää kelkkansa seuraavaksi ja kuinka halukas hän on aseiden käyttöön.

Yhdysvaltain kannalta huolestuttavaa on, että Amerikan edun turvaamisen sijaan kaikki Trumpin ulkopolitiikan merkit viittaavat katastrofiin – nimenomaan Yhdysvaltain itsensä kannalta.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Nyt olisi tutkinnan ja tulkinnan paikka. Olisi hyvä, jos joku Nostradamuksen ennustusten tutkija ja tulkitsija ottaisi uutta kulmaa tuon ”suurimman pedon” tulemiseen ja tulemisen ajankohtaan. Joidenkin tulkintojen mukaan idästä olisi pitänyt jo muutama vuosikymmen sitten nousta johtaja aloittamaan tuhannen vuoden sodan kristittyjen ja islamistien välille. Näin ei kai tapahtunutkaan? Iso osa Nostradamuksen kirjoituksistahan tuhoutui ja täsmällisemmät tulkinnat ennustuksista hankaloituivat. Voiko siis ollakin niin, että ajankohta ”pedon” tulemiselle on nyt ja peto nouseekin lännestä aiheuttaen kyseisen sodan? Trump vaikuttaa henkilöltä, joka kykenee ainakin islamistit suututtamaan ja vihastuttamaan politiikallaan ja päätöksillään. Iso sota on aivan kynnyksellä.

  • Nimetön

    Onkohan Donald Trump lukenut pienenä Asterix-sarjakuvia? Hänen tyylinsä hallita ja politikoida muistuttaa aivan riidankylväjä Tullius Intrigiusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio