Vastahyökkäys ei välttämättä paljon muuta tilannetta Ukrainassa

Länsimaiden aseapua Ukrainalle pitää huomattavasti ja nopeasti voimistaa.

Ukrainan kenties jo hiljalleen käynnistyvä vastahyökkäys maahan hyökänneitä Venäjän joukkoja vastaan voi jäädä vaikutuksiltaan paljon odotettua pienemmäksi. Syy tähän on länsimaiden riittämätön aseapu. Vaikka sekä Yhdysvallat että Euroopan valtiot ovat aseistaneet ja tukeneet Ukrainaa kymmenien miljardien eurojen arvosta, aseapu hyökkääjän päihittämiseen ja Ukrainasta ulos ajamiseen on koko sodan ajan ollut liian vähäistä.

Länsi ei ole jo yli vuoden kestäneen Venäjän hyökkäyssodan jälkeen kunnolla sisäistänyt, että kyse ei ole vain Ukrainasta vaan koko länsimaisen liberaalin parlamentaarisen demokratian tulevaisuudesta. Venäjän sotarikollinen diktaattori Vladimir Putin on julistanut Venäjän olevan sodassa koko länttä vastaan, mitä länsi ei ole vieläkään täysin ymmärtänyt.

Ukrainaan on toimitettu vain alle sata modernia läntistä taistelupanssarivaunua ja alle kolmekymmentä vanhaa Mig-29-hävittäjää. Panssarivaunuja Ukraina tarvitsisi satoja lisää ja moderneja hävittäjiä, käytännössä F-16-hävittäjiä, vähintään kymmeniä. Lisäksi Ukraina tarvitsee pitkän kantaman ohjuksia, lisää tykistöä ja ammuksia, ilmatorjuntajärjestelmiä sekä nykyistä selkeämmän toivon horisontin. Tämä tarkoittaa länneltä entistä suorempaa lupausta turvatakuista sekä Naton ja EU:n jäsenyydestä.

Nykyisen Ukrainan avun tasolla Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa uhkaa jumiutua vuosia kestäväksi asema- ja kulutussodaksi. Tämä olisi kohtalokasta paitsi Ukrainalle myös lännelle. Pitkän kulutussodan aikana Yhdysvalloissa valta saattaa vaihtua. Jos Yhdysvaltain vuoden 2024 presidentinvaaleissa valtaan nousee jälleen Donald Trump, koko läntinen liberaali demokratia on suurissa vaikeuksissa ja Yhdysvaltain aseapu Ukrainalle voi katketa. Trump ei arvosta demokratiaa vaan ihailee avoimesti Putinin kaltaisia brutaaleja diktaattoreita.

Venäjälläkin saattaa kulutussodan aikana valta vaihtua. Vallanvaihto ei todennäköisesti muuta Venäjällä eikä sen hyökkäyssodassa juuri mitään. Venäjä on mafiavaltio. Sen toiminta perustuu kaikkien valehteluun kaikille, vahvimpien mielivaltaan ja jatkuvaan väkivallan uhkaan hierarkiassa alempana rimpuilevia kohtaan.

Venäjän kanssa ei voi neuvotella. Sille voi vain ilmoittaa rauhanehdot sen jälkeen kun Venäjän joukot on ajettu Ukrainan kansainvälisesti tunnustetulta alueelta pois. Tämä ei onnistu ilman Ukrainalle annettavan aseavun nopeaa voimistamista. Aseavun lisääminen vaatii tuntuvaa uutta yhteispanostusta kaikilta Naton ja EU:n jäsenvaltioilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut