Aamulehti kertoi torstaina, että Tampereen Hakametsän jäähallin työntekijät ovat tehneet omaa bisnestä ja myyneet vuosien ajan käteisellä jäävuoroja ohi virallisen varaussysteemin. Rahat ovat menneet työntekijöiden omiin taskuihin. Kaupunki arvioi pelkästään viime vuoden tulonmenetykseksi 20 000 euroa. Kaupunki teki asiasta tutkintapyynnön poliisille jo useita viikkoja sitten mutta julkisuuteen kavallusepäily ja poliisitutkinta tulivat vasta Aamulehden saaman uutisvihjeen myötä.
Tapaus heittää synkän varjon Tampereen kaupungin talousvalvonnan uskottavuuteen. Kavallusepäily, sen laajuus ja kesto eivät anna hyvää kuvaa Tampereen kaupungin hallinnon ammattitaidosta. Tutkinnassa tärkeintä on selvittää se, minkä vuoksi kassan ohi rahastamista ei vuosiin huomattu kaupungin organisaatiossa.
Kummallista on sekin, että edes harrastusvälineiden ostaminen kaupungin kustannuksella hallin yksittäisten työntekijöiden käyttöön ei soittanut hälytyskelloja missään kohtaa kaupungin hallinnossa. Kavallusepäily nakertaa kaupungin taloutta enemmän tamperelaisten luottamusta kaupungin johtoon ja sen kykyyn suoriutua tehtävistään.
Hakametsän hallin rikoksesta epäiltyjen työntekijöiden kohdalla valvonta ja heidän työnsä johtaminen on pahasti epäonnistunut, ja mikä pahinta, jo vuosien ajan. Hakametsän epäillyn kavalluksen kestosta ihmeissään oli myös liikuntapalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo (vihr.) perjantaina Aamulehden haastattelussa.
Jäävuorojen myymisessä kaupungin varausjärjestelmän ja kassan ohi omiin taskuihin on kyse paitsi kavalluksesta myös harmaasta taloudesta. Suomea pidetään vähäisen korruption maana, mutta harmaa talous täällä voi liian hyvin. Sisäministeriön arvion mukaan bruttokansantuotteesta jopa 14 miljardin euron verran muodostuisi harmaasta taloudesta. Tämä tarkoittaa vuosittain jopa 4–6 miljardin euron vuosittaisia verojen ja maksujen menetyksiä.
Verotulojen ja luottamuksen menetyksen lisäksi harmaa talous aiheuttaa isoa vahinkoa myös laillisesti toimiville yrityksille ja julkishallinnon yksiköille, koska se heikentää niiden kilpailu- ja toimintakykyä. Kilpailukyvyn tippuessa alenee myös työllisyys ja sitä kautta verotulot edelleen.
Harmaan talouden torjunnan tehostaminen on hyvä muistaa myös hallitusneuvotteluissa. Suomen uutta hallitusta odottaa todennäköisesti ikävien menoleikkausten tekeminen. Paine leikkauksiin helpottuisi kummasti, jos harmaa talous saataisiin nykyistä paremmin kitkettyä pois.