Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan Tampereella helmikuussa 4,7 prosenttia vuoden takaisesta. Se tarkoittaa, että vuosi sitten ostetun 250 000 euroa maksaneen asunnon arvo oli enää 238 250 euroa. Tammikuusta hinnat laskivat 3,7 prosenttia. Onko syytä huolestua?
Rakennusteollisuus RT hillitsee pessimismiä kuten etujärjestön kuuluukin. Suhdannekatsauksen mukaan asuntomarkkinoilla ei ole aineksia suureen negatiiviseen kierteeseen. Palkkoihin suhteutettuna asuntojen hinnat ovat olleet Suomessa vakaat viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Nyt hinnoista on liuennut pandemian jälkeisen kasvuajan aiheuttama nousu. Asuntomarkkinoiden tilanne muistuttaa RT:n mukaan finanssikriisin aikoja: asunnot halpenivat koko Suomessa yli vuoden ajan.
Suomessa on rakennettu paljon asuntoja 2010-luvulta lähtien. Kustannustaso pysyi vakaana vuoteen 2021 saakka, jolloin hintakäyrä kääntyi jyrkästi. Rakennuskustannukset nousivat toistakymmentä prosenttia. Sitten Venäjän hyökkäyssota kiihdytti inflaatiota, mikä nosti markkinakorot lähelle neljää prosenttia. RT:n arvion mukaan korot pysyvät korkealla 2024 loppuun saakka. Rakennuskustannusten jyrkin nousu oli ja meni, mutta tarvike- ja tekijäpula pitää kustannustasoa korkealla, vaikka esimerkiksi sahatavara on taas halventunut.
Uudet asunnot kallistuivat viime vuonna kauppamäärien laskusta huolimatta, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä nousu hiipui 1,7 prosenttiin.
Rakentaminen vähenee tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonnakin 0,5 prosenttia. Tämä johtuu asuntorakentamisesta. Sen uusien aloitusten määrä putoaa tänä vuonna 27 000 asuntoon. Vielä viime vuonna aloituksia oli yli 38 000. Toimitilat, remontoinnit ja maa- ja vesirakentaminen sinnittelevät tasaisemmin.
Rakennustuotanto vähenee ja pysyy heikkona pitkään. Alan työllisyys heikentyy. Pandemian alla ala työllisti yli 200 000, ensi vuonna enää 180 000. Uusia asuntoja rakennetaan lähinnä Helsingin, Turun ja Tampereen kasvukolmioon, kun rakentajien on pakko toimia varman päälle. Infran rakentaminen keskittyy sekin suuriin kaupunkeihin, eikä syrjemmällä saa välttämättä rahoitusta remontteihinkaan.
Rakentajat toivovat uudelta eduskunnalta ja hallitukselta nopeita korjauksia valtion tukeman Ara-tuotannon sääntelyyn – muun muassa hyväksyttävää kustannustasoa pitäisi nostaa. Finanssikriisin kuopasta ala nousi 15 vuotta sitten juuri Ara-tuotannon avulla.