Aamulehti
Suurvaltapolitiikka on pahimmillaan äärimmäisen julmaa. Vladimir Putinin päätös hyökätä rauhalliseen naapurivaltioon on historian julmimmasta päästä. Hyvin korkealle julmuuden asteelle yltää myös toinen diktatorinen suurvalta, Kiina, vaikka se pyrkii esiintymään maailmanpolitiikassa nyt rauhanvälittäjänä.
Putinin kyky pyörittää Venäjällä sotataloutta riippuu kokonaan Kiinasta. Lännen huomion kiinnittyminen Ukrainan puolustustaisteluun katsotaan Kiinassa strategiseksi tilaisuudeksi, jota ei voi jättää käyttämättä. Ukrainan sodan jatkumisessa Kiina näkee tilaisuuden kasvattaa entistä vapaammin omaa sotakonettaan mahdollista Taiwanin valtausyritystä varten.
Tällä hetkellä Kiina rakentaa ja ottaa käyttöön lentotukialuksia sekä muita sotalaivoja Yhdysvaltoja nopeammin. Kiinan lentotukialukset ovat teknologiselta tasoltaan kaukana lännen vastaavista. Ukrainan sota on kuitenkin näyttänyt myös Kiinalle, että todellinen sodankäynti käydään yhä hyvin perinteisillä aseilla.
Taiwanin valtausyrityksessä ratkaisevaksi saattaa nousta silkka kiinalaisalusten lukumäärä verrattuna saarta puolustavia teknisesti ylivertaisia Taiwanin ja Yhdysvaltojen voimia vastaan.
Venäjää tukemalla Kiina saa Putinilta myös halvalla öljyä ja kaasua, joiden avulla Kiinan sotateollisuuskompleksi pysyy vaivatta vauhdissa.
Huolestuttavinta tilanteessa ei ole se, viekö Kiina Venäjälle myös aseita ja aseteknologiaa. Tätä Kiina todennäköisesti alkaa kevään kuluessa joka tapauksessa tehdä. Huolestuttavinta on Kiinan johtajan Xi Jinpingin samankaltainen strateginen nyrjähdysvaara, kuin mihin Putin jo lankesi.
Venäjä olisi voinut kasvattaa vielä pitkään talouttaan ja hyvinvointiaan jatkamalla kaasunmyyntiä ja öljynvientiä Eurooppaan sekä antamalla Ukrainan tehdä mitä haluaa. Kaikki olisivat voineet paremmin, myös Putin ja hänen lähipiirinsä.
Kiina puolestaan valmistaa valtavan osan maailman kulutustavaroista. Kiinan talouskoneen voima on massiivinen, myös hyvinvoinnin luonnissa kiinalaisille. Xi Jinping tuntuu silti laskevan, että hyökkäys Taiwaniin voisi kannattaa, maailman tyrmistyksestä ja talouspakotteista huolimatta. Vain diktaattorit pystyvät tähän logiikkaan.
Diktaattorilogiikkaa ei nujerra muu kuin sotilaallinen voima. Myös Xi Jinpingin suunnitelmien vuoksi Ukrainan on saatava ajettua Venäjän hyökkäysvoimat alueeltaan kokonaan. Tämä onnistuu vain lisäämällä entisestään lännen aseapua Ukrainalle.