Kauppa vakuuttaa hyvää tahtoaan joka suuntaan: myyjille kunnon palkankorotus

Ymmärrystä riittää kuluttajille ja ruokaketjulle. Työntekijätkin saivat nyt tahtonsa läpi.

13.2. 17:01

Kaupan alan työriita ei kauan kestänyt. Sopu vaati Palvelualojen ammattiliitolta pari varsin hajanaiseksi jäänyttä lakkopäivää suurissa myymälöissä ja tuekseen uhkailuja varastojen ja viennin sulkemisella. Kaupan liitto taipui sunnuntai-iltana työntekijöiden palkkavaatimukseen yli 80-prosenttisesti.

PAM vaati 200 euron korotuksia ja sai kahdessa vuodessa 165 euroa. Ensimmäinen 105 euron erä tulee vasta kesäkuun palkkoihin, mutta työntekijät saavat jo huhtikuussa lisäksi 400 euron kertaerän. Taulukkopalkkoihin korotus on noin 6 prosenttia.

Kaupan työntekijöiden palkat eivät ole häävit. Euromääräisissä palkankorotuksissa on järkeä, sillä ne parantavat pienempien palkkojen ostovoimaa prosenttikorotuksia paremmin. Kaupan palkkaratkaisu ei ole kertaerän kanssa kaukana viimeviikkoisesta Teollisuusliiton sopimuksesta, joka toi kahdessa vuodessa 7 prosenttia.

Toteutuneen ja tulevan vuoden inflaation vaikutusta ei näillä korotuksilla kiinni kurota. Kaupan liiton mielestä ratkaisu oli tietenkin kallis, mutta tyytyväisyydestä kertoo toteamus: yleisen linjan mukainen.

Työnantajan suopeutta neuvotteluissa lienee lisännyt se, että nihkeästä kulutuksesta kärsivän vähittäiskaupan myynnin määrän ennustetaan laskevan toista vuotta peräkkäin. Rattaisiin ei haluttu heittää hiekkaa omatoimisesti liialla jääräpäisyydellä, varsinkin kun suurilla jäsenyrityksillä on edelleen maksukykyä.

Kesko teki viime vuonna 8. peräkkäisen ennätystuloksen, ja myös S-ryhmän maanantaina julkistettu liiketulos nousi. Osuuskauppaväki uskoo ryhmän liiketuloksen paranevan tänä vuonnakin. Keskon kuluvan vuoden odotukset ovat myös myönteiset, vaikka liikevoitto-odotus on viimevuotista pienempi.

S-ryhmä kertoi kasvattaneensa päivittäistavarakaupassa markkinaosuutta prosentin verran. Ryhmän mukaan kustannusten nousua ei siirretty kokonaan kuluttajien maksettavaksi, mikä heikensi marketkaupan tulosta noin 40 miljoonaa.

Viime keväänä kaupalle sateli huoltovarmuuden nimissä toiveita ruokaketjun pystyssä pysymiseksi. Ryhmät suostuivat hintaneuvotteluihin teollisuuden kanssa kesken sopimuskausien. S-ryhmä kertoi maksaneensa ruokaketjulle keväästä lähtien lisää yli puoli miljardia euroa ja vakuutti valmiutta jatkaa tarvittaessa poikkeusolokäytäntöjä. Tulosjulkistuksessa ei kuitenkaan maltettu olla näyttämättä hintakäppyröitä, joiden mukaan maatalouden tuottajahinnat nousivat viime vuonna selvästi ruuan kuluttajahintoja enemmän ja jyrkemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut