Voi tuntua vaisulta, mutta tuotanto kasvaa edelleen

EK:n kyselyssä joka neljäs jäsenyritys aikoo palkata lisää väkeä Pirkanmaalla.

31.1. 6:00

Työ on hyvää ja sitä on vieläkin riittävästi. Tuorein Pirkanmaan työllisyyskatsaus kertoo, että työttömien määrä väheni joulukuussa yli 2 000:lla vuodentakaisesta. Myös lomautettujen määrä laski useita satoja. Kausivaihtelu kuitenkin lisäsi työttömyyttä marraskuusta, sillä 21 800 työttömän ja lomautetun määrä kasvoi noin 2 200:lla. Piikki johtuu opiskelijoiden valmistumisesta ja määräaikaisuuksien päättymisestä.

Alkuvuoden muutosneuvottelujen sumasta ei tarvitse olla laajasti huolissaan. Vieläkään ei ole todennäköistä, että taantuma johtaisi työttömyyden kovaan kasvuun. Jos nyt saa lähtöpassit, on hyvä mahdollisuus työllistyä nopeasti uudestaan. Viime vuonnakin Pirkanmaalla oli avoinna keskimäärin yli 12 000 uutta työpaikkaa kuukausittain. Se oli uusi ennätys.

Muutosneuvottelut johtuvat nyt siitä, että yritykset reagoivat kysynnän laskuun tai parantavat tuottavuuttaan ja tuotantoprosessejaan. Tehokkuuden nostolle on otollinen aika, kun talous ei käy ylikierroksilla. Samasta syystä myöskään työmarkkinakiistat tai lakotkaan eivät nyt tuone yhtä suuria ongelmia kuin kuumimman kysynnän aikaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrin mukaan yritysten odotukset ovat hieman syksyistä paremmat. Loppuvuosi ja vuoden alku ovat sujuneet silloisia odotuksia notkeammin. Pirkanmaalla yritykset arvioivat tammikuussa suhdannetilanteen hieman normaalia heikommaksi. Täällä vastaajia oli 87. Yritykset työllistivät yli 19 000 ihmistä.

Tunnelma voi siis olla harmaa, mutta toiminta jatkuu silti entistä laajempana. Pirkanmaan jäsenyritysten tuotanto ja myynti nimittäin lisääntyivät viimeisellä vuosineljänneksellä, samoin henkilökunnan määrä. Kaikkien näiden arvioidaan lisäksi kasvavan lähikuukausina. Kyselyn perusteella melkein yhdeksän yritystä kymmenestä joko pitää henkilökuntansa ennallaan tai lisää sitä lähikuukausina.

Tuotannon ylläpito ja sen kasvu ovat syntyneet osin kannattavuuden kustannuksella, sillä kustannusten nousua ei ole pystytty viemään kokonaan hintoihin. Niinpä kannattavuuden arvioidaan keskimäärin heikentyneen vuodentakaisesta. Tässä vaihtelu on suurta.

Työvoiman jatkuvasta tarpeesta kertoo se, että ammattityövoiman puute on Pirkanmaalla jälleen yleisin tuotannon kasvun este. Se koskettaa joka kolmatta yritystä. Edes kysynnän riittämättömyys ei ole täällä niin suuri murhe, toisin kuin valtakunnallisesti, vaikka runtelee täälläkin etenkin palveluita ja rakentamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut