Sähkösopimusten hinnat kääntyivät vihdoin laskuun

Leppäkosken Sähkön ja Valkeakosken Energian alueilla hinta laskee kerran, ehkä toisenkin.

19.1. 6:00

Jokohan se meni, sähkökriisi tältä talvelta? Pelätystä sähköpulasta ei ole ollut merkkiäkään. Hinnat ovat laskeneet kautta linjan futuureista sähköyhtiöiden sopimustarjouksiin asti. Pörssisähkökin on jo viikkoja parantanut mainettaan alle 10 sentin kilowattitunnin keskihinnalla.

Sähköpula on vältetty etenkin leudon ja tuulisen sään aikana helposti. Tyynellä säällä Ruotsin kautta on saatu riittävästi tuontisähköä. Olkiluoto 3:n koekäyttö onnistui joulukuun ja tammikuun alun kylminä päivinä hyvin. Niinpä illalla 8. tammikuuta Suomessa saatiin tuotettua sähköä yli 13 000 megawatin teholla, josta ydinvoimalla ja tuulella kaksi kolmasosaa.

OL3:n reistailleiden syöttövesipumppujen tarkastuksesta ei ole tullut ilmi ainakaan julkisuuteen tiedotettuja huolia. Koekäytön pitäisi jatkua vajaan kolmen viikon päästä.

Oman osansa ovat tehneet kotitaloudet. Pitkälti niiden ansiosta sähkön kulutus väheni 16 prosenttia joulukuussa. Kalenteri väittää talven jatkuvan, joten nuukailulle voi olla yhä tarvetta. 15 vuorokauden sääennusteet näyttävät onneksi pakkasten pysyvän maltillisina ainakin helmikuun alkuun saakka. Helmikuulle osuu loppuvuoden kallein futuurihinta, vajaa 15 senttiä kilowattitunnilta. Kolmannen vuosineljänneksen futuuri on jo laskenut alle 10 sentin.

Määräaikaisten sopimusten hinta on puolittunut viime syksystä alimmillaan noin 16,5 senttiin kilowattitunnilta, mikä on sekin kolminkertainen halvimpiin aikoihin verrattuna. Syksyllä 35 sentillä kahden vuoden sopimuksen tehneet maksavat tuota hintaa vielä yli 1,5 vuotta.

Toistaiseksi voimassa olevia uusia sopimuksia on tarjolla niukasti ja kalliilla. Vanhoista sopimuksista joutuu maksamaan esimerkiksi Tampereen Sähkölaitokselle kolmen kuukauden alennetullakin hinnalla 26 senttiä kilowattitunnilta.

Myyntiyhtiö Omavoima laskee Pirkanmaalla osakkaidensa Leppäkosken Sähkön ja Valkeakosken Energian alueilla toistaiseksi voimassa olevia hintoja kovasta yli 38 sentistä noin 28 senttiin alennetun arvonlisäveron ajaksi. Verkkosivullaan yhtiö ”toivoo pääsevänsä laskemaan hintaa vieläkin matalammalle viimeistään 1.5. alkaen.” Muuten hinta nousisi huhtikuun jälkeen yli 31 sentin.

Tampereella uusia hintalupauksia ei ole vielä kuultu. Tähän mennessä ainoaksi jäänyttäkin hinnan alennusta edelsi syksyllä kunnalliseen yhtiöön kohdistunut kova poliittinen paine. Ei olisi ihme, jos samasta narusta keksisi vetäistä myös joku tamperelainen eduskuntavaaliehdokas, vaikka asia ei kansanedustajille ensisijaisesti kuulu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut