Sähkön hintapiikki kirpaisee Suomessa vain yhden kerran – Rahaa voi säästää vielä paljon lisää, kun säätää rakennuksen laitteet oikein

Rakennuksen erilaisten laitteiden oikeanlainen käyttö voi säästää vielä lisää sähköä.

16.1. 6:00

Näyttää siltä, että sähkön hintapiikki kirpaisee suomalaisia vain yhden kerran. Sähköntuotannon pitkän aikavälin tulevaisuus maassamme ja muissa Pohjoismaissa näyttää hyvältä.

Sähköä on opittu säästämään tehokkaasti ja mukavuuskulutusta on karsiutunut paljon pois. Kiitos kuuluu isolta osin kotitalouksille. Ne ovat pystyneet vähentämään kulutustaan eniten. Sähköä käytettiin joulukuussa 16 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Iso osa tästä selittyy kotitalouksien säästötoimilla.

Energiateollisuus kertoo optimistisesti, että vuoden 2023 aikana Suomi ja Pohjoismaat tulevat ulos energiakriisistä ja sähkön hinta on selvästi alhaisempi kuin loppuvuonna 2022.

Lue lisää: Sähköön saa tukea, mutta entäs ruoka ja korot? – Hallituksen korvausmalli voi synnyttää kummallisia tilanteita

Sähkönkulutuksessa on säästetty, mutta myös tuotantokapasiteetti kasvaa rajusti. Energiateollisuus investoi viime vuonna 5 miljardilla eurolla, josta tuulivoiman osuus oli 3 miljardia. Ruotsissa kehitys on ollut samansuuntaista.

Viime vuonna uutta tuulivoimakapasiteettia rakennettiin Suomeen yli 2 400 megawatin verran. Tuulivoimaa on nyt lähes 5700 megawattia ja sen määrä kasvaa yli 10 000 megawattiin lähivuosina.

Lisäksi keväällä Olkiluoto 3 tuottanee tasaisesti sähköä 1 600 megawatin teholla. Voi käydä niin, että Suomesta tulee sähkön nettoviejä suureksi osaksi vuotta.

Kotitaloudet ovat säästäneet, mutta sähkönkäyttöä on mahdollista tehostaa lisää. Usein se onnistuu jo sillä, että jokainen kotitalous ja taloyhtiö opettelee käyttämään olemassa olevia laitteita oikein. Näillä toimilla pääsee jo hyvin pitkälle.

On tärkeää tutkia ilmastointilaitteen sisältö ja säätää se sellaiseksi, että se on vuodenajan ja käytön mukaisessa asetuksessa, talvella noin 18 asteessa. Ilmastointia ei tule käyttää liian hiljaisella tai kovalla.

Samanlainen tarkistus on paikallaan tehdä lämminvesivaraajalle. Varaajan ei tarvitse olla 80 asteessa ja yölämmitys voi riittää. Legionella-bakteeri pysyy loitolla, kun veden lämpö on 60 astetta. Lisäksi vedenkäytön vähentäminen pienentää sähkö- ja vesilaskua sekä luonto kiittää.

Myöskään kylpyhuoneen lattialämmityksen ei tarvitse hehkua jalkojen alla. Lämmön ei tarvitse tuntua jalkoihin, mutta lämmitys on hyvä pitää päällä, noin 20 asteessa.

Kun sähköä käytetään ja rakennusta lämmitetään, on hyvä varmistaa, että lämmitetty ilma ei karkaa katon kautta harakoille. Yläpohjan tutkimuksella ja mahdollisella eristyksellä voi säästää paljon.

Jokainen rakennus on yksilö. Käymällä läpi yleisimmät perusasetukset voi kuitenkin saada aikaan suuren säästön ilman että luopuu mistään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut