Kärvistely tekee hetken kipeää, mutta menee ohi

Päivän sana on tehostaminen, mutta investointiaste ei laske vaikeanakaan aikana.

12.1. 6:00

Tampereen Kehräsaaressa pääkonttoriaan pitävä yksityinen terveysyritys Pihlajalinna oy aloittaa muutosneuvottelut. Pihlajalinna on kotimarkkinoilla toimiva palveluyritys, jonka kysyntää heikentää asiakkaiden nettotulojen aleneminen.

Yhtiö ei tiedotteessaan tuonut sitä esiin. Ei myöskään yksityisen hoidon Kela-korvausten huonontumista vuoden vaihteessa, eikä sitä, että yksityisille jää hyvinvointialueiden käynnistyttyä aiempia odotuksia pienempi rooli palvelutuotannossa. Myös koronapandemian tuomasta liikevaihdon kasvusta on jäljellä enää muisto.

Yhtiön mukaan Pihlajalinnasta voi vähentyä 40–60 työtehtävää ja 30–40 henkilön hallinnollisen työn osuus voi loppua tai vähentyä. Toimipaikkoja saatetaan lakkauttaa tai yhdistää. Yhtiö aikoo tietenkin vahvistaa kannattavaa kasvua, mutta samalla se kertoo osaltaan varmistavansa ”soteammattilaisten resurssien riittävyyden yhteiskunnassa”. Tällaiseen isänmaallisuuteen harvemmin vedotaan toiminnan tehostamisen yhteydessä.

Luokkaa suuremmasta tehostamisesta kertoi maanantaina autotehdas Valmet Automotive, jonka tämänkertaiset muutosneuvottelut voivat johtaa 630 ihmisen lomautuksiin, irtisanomisiin ja toimenkuvan muutoksiin. Autoliiketoiminnan vahvuus on 2 000 ihmistä, joten vähennys on suuri.

Uudessakaupungissa henkilöstöä koskevat kertarykäisyt ovat aina olleet mittavia autojen kysynnän ja tuotantokapasiteetin tarpeen mukaan, niin hyvässä kuin pahassa: yhtiö on aiemmin niin palkannut kuin vähentänytkin kerralla nelinumeroisia väkimääriä. Suoraviivaisen vientiyrityksen perusteluksi riitti nytkin ”autotuotannon vähentyminen”, ilman sen kummempia korulauseita.

Nämä neuvotteluilmoitukset kuvastavat OP:n julkistamaa suuryritystutkimusta. Vuodentakaiseen verrattuna yritykset ovat käpertyneet: laajentumiseen tähtäävien osuus on laskenut joka kolmannesta yrityksestä viidennekseen. Puolet yrityksistä aikoo tänä vuonna tehostaa toimintaa ja tuottavuuttaan. Yhtä tiukka linja on ollut viimeksi vuonna 2017.

Ennustelaitosten mukaan taantuma näyttää jäävän lieväksi ja varsin lyhyeksi. OP:n tutkimuskin kertoo perusmyönteisyydestä. Melkein yhdeksän yritystä kymmenestä on valmis käynnistämään investoinnit nopeasti, jos kysyntä kääntyy kasvuun. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n investointitiedustelun mukaan investoinnit kasvaisivat tänä vuonna 7 prosenttia 9,6 miljardiin euroon, tosin hintojen nousun vauhdittamana. Investointiaste säilyisi kutakuinkin ennallaan, mikä on näissä oloissa arvokasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut