Yritykset vasta hipelöivät jarrupoljinta

Yhtä hyvästä työllisyystilanteesta on Suomessa aikaa yli 30 vuotta.

21.12.2022 6:00

Venäjä on piinannut ja pommittanut Ukrainaa pian 10 kuukautta, sotkenut energiamarkkinat ja heikentänyt rahan arvoa kaikkialla lännessä. Silti Suomen talouden moottori ei silti vieläkään yski, vaikka kierrosluku vaihteleekin.

Kauppakamarien jäsenyritysten joulukuinen kysely kertoo tunnelmien synkentyneen, mutta toteutunut tuotanto on ollut koko vuoden parempi kuin lässähtäneet odotukset ovat antaneet olettaa. Tilastokeskuksen luvuissa tuotanto notkahti miinukselle vasta lokakuussa, ensimmäisen kerran maaliskuun 2021 jälkeen. Toimialoista heikoimmat ajat ovat tulossa kauppaan ja rakentamiseen.

Yrityksissä ei enää vähästä hätkähdetä pandemian ja hyökkäyssodan jälkeen. Yli puolet ei ole esimerkiksi varautunut kiertäviin sähkökatkoihin mitenkään, vaikka niistä olisi kyselyn mukaan haittaa lähes kaikille. Henki tuntuu olevan, että tulee mitä tulee.

Kyselyyn vastasi myös 174 Tampereen kauppakamarin jäsenyritystä. Hätä ei ole kädessä, vaikka jäsenyritysten avoimissa vastauksissa näkyy epävarmuus, eräänlainen yleinen kysymysmerkki. Kuluva vuosi on silti ollut kyselyn perusteella Pirkanmaalla vielä kelvollinen: liikevaihtoaan kasvatti lähes 60 prosenttia yrityksistä, kun laskua oli joka viidennellä.

Myös tulevan puolen vuoden odotuksissa kasvuun uskotaan enemmän kuin laskuun. Tilauskantansa kertoi parantuneen vuoden takaisesta hieman useampi kuin sitä oli menettänyt. Huomattavaa on, että tilauskantansa uskoo vieläkin pysyvän ennallaan tai paranevan puolen vuoden aikana melkein neljä viidestä pirkanmaalaisesta jäsenyrityksestä.

Arvokasta on, etteivät yritykset ole edes kohonneiden energia-, materiaali- ja rahoituskustannusten aikana polkeneet jarrua täydellä voimalla. Vieläkin useampi kuin joka kolmas Tampereen kauppakamarin jäsenyritys aikoo kasvattaa tai pitää investointinsa ennallaan ensi vuoden aikana, vaikka useampi kuin joka neljäs sanoo nousseiden korkojen hidastavan niitä.

Sitkeimmin talouden mittareista on pitänyt pintansa työllisyys. Tiistaina julkistettu marraskuun 74,7 prosentin työllisyysaste on paras sitten 1990-luvun alun jälkeen.

Pirkanmaalla harvempi kuin joka 10. yritys vähentää henkilökuntaansa koko tämän vuoden aikana. Melkein 40 prosenttia on kasvattanut sitä. Eikä tahti muutu oleellisesti lähimmän puolen vuoden aikana, jolloin noin 30 prosenttia jatkaa henkilöstölisäyksiä ja 12 prosenttia vähentää. Näin siitä huolimatta, että pelko kannattavuuden heikentymisestä on yleisempi kuin usko paranemiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut