Tampereen sähkölaitos päästää halukkaat pian eroon pörssisähköstä

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia voi tehdä vuodenvaihteesta alkaen.

7.12.2022 16:01

Tampereen sähkölaitos aikoo armahtaa pörssisähkösopimuksen ottaneita, mutta sen epävarmuuteen kyllästyneitä asiakkaitaan. Yhtiö antaa heille mahdollisuuden siirtyä toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen 1. tammikuuta alkaen. Sähkölaitoksella on tuhansia pörssisähkösopimuksia.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on ylimääräisen hinnanalennuksen aikana tammi–maaliskuussa 26 senttiä kilowattitunnilta, kun valtiokin laskee arvonlisäveroa joulu–huhtikuussa.

Tarjouksen houkuttelevuutta lisää se, ettei Olkiluodon ydinvoimalan 3. reaktorin kaupallisesta tuotannosta ole vieläkään varmuutta. Ruotsin ydinvoiman tuotannon ongelmat lisäävät huolia tuontisähkön riittävyydestä. Kun pakkasetkin ovat korkeammassa kädessä, ei ole kovin helppoa uskoa pörssisähkön hinnan suotuisaan kehitykseen talvikuukausina.

Sama hinta on tarjolla myös sellaisille asiakkaille, joiden määräaikaissopimukset ovat katkolla loppuvuonna tai viimeistään 31. maaliskuuta, jolloin ylimääräinen 3,27 sentin alennus tosin jo loppuukin. Yhtiö ehti lähettää osalle asiakkaista virheellisen tiedotteen, jonka perusteella tätä ylimääräistä alennusta ei olisi ollut tulossa. Sähkölaitoksella on katkolla vuodenvaihteessa runsaasti määräaikaisia kahden vuoden sopimuksia.

Toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen voivat vaihtaa ne asiakkaat, joiden sopimus on tullut voimaan viimeistään 30. marraskuuta. Uusille asiakkaille sähkölaitos aikoo edelleen tarjota vain pörssisähköä, mitä se perustelee riskin pienentämisellä. Sähkölaitoksen myymästä sähköstä vain 30 prosenttia on omaa tuotantoa.

Hinnanalennus koskee noin puolta yhtiön 100 000 sähköasiakkaasta, joista pääosa on Tampereelta tai Pirkanmaalta. Se on kohdennettu kovimpia hintoja maksaneille, toisin kuin kaikille menevä alv-alennus.

Vielä tänä vuonna sähkölaitos tuottaa arviolta noin 50 miljoonan euron liiketuloksen lähes 400 miljoonan euron liikevaihdosta.

Alennusmyynti tarkoittaa, että yhtiö myy alkuvuonna kolmen kuukauden ajan sähköä tappiolla. Se nakertaa ensi vuoden tuloksesta miljoonia. Yhtiön omistava Tampereen kaupunki varautui jo talousarviossa nettotuloksen puolittumiseen 2023.

Valtio aikoo periä sähköyhtiöiltä ensi vuonna 33 prosentin ylimääräistä veroa siitä nettotuloksesta, joka ylittää 5 prosenttia oman pääoman tuotosta. Toimitusjohtaja Jussi Laitisen mukaan myös sähkölaitos joutuu maksamaan tätä windfall-veroa, mutta hän ei keskiviikkona arvioinut suuruusluokkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut