Verottajan pelko patisti alentamaan sähkön hintaa

Sähkölaitoksen tuotoista tingitään. Se pienentää uuden ylimääräisen veron riskiä.

7.12.2022 6:00

Tampereen sähkölaitos kertoo keskiviikkona, mitä sen hinnoittelupäätös asiakkaille tarkemmin tarkoittaa. Yhtiö kertoi viime viikolla laskevansa kolmeksi kuukaudeksi sähkön hintaa 33 sentistä kilowattitunnilta 26 senttiin tammikuusta maaliskuun loppuun. Tähän sisältyy joulukuusta laskeneen arvonlisäveron alennus, jolloin yhtiön omaksi lisäalennukseksi jää 3, 27 senttiä.

Alennus koskee vain toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Esimerkiksi niille asiakkaille, joiden määräaikainen sopimus on päättymässä loppuvuodesta, Sähkölaitos tarjoaa jatkoksi toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta 29 sentin hintaan huhtikuun loppuun asti pelkällä alennetulla arvonlisäverolla ilman muita alennuksia.

Vaihtoehtoina ovat pörssisähkö tai sähköyhtiön vaihto, jolloin tarjolla on pörssisähkö tai määräaikainen sopimus. Maanantaiaamuna halvin määräaikainen yksittäinen tarjous oli 23 senttiä 24 kuukauden ajaksi. Yleisesti halvin hintataso on viime aikoina ollut noin 30 senttiä, johon joutuisi sitoutumaan kahden vuoden ajaksi ilman vaihto-oikeutta.

On pitkälle sattumanvaraista, onko sähkölasku talvella 100 euroa vai 500 euroa – halvalla selviää, jos edullinen määräaikainen sopimus ulottuu ensi kevääseen tai vielä pidemmälle, muuten ei. Mitä pidempään sähkömarkkinat ovat kireät, sitä enemmän halpoja sopimuksia ehtii umpeutua ja vaihtua kalliimpaan tai pörssisähköön. Tasapuolisuus tarkoittaa sitä, että yhä useampi asiakas kärsii.

Sähkölaitos ojentaa haaleaa kättä niille pitkäaikaisille asiakkaille, jotka ovat ottaneet tänä vuonna vastaan tuntuvat hinnankorotukset. Tämä tarkoittaa Sähkölaitoksen mukaan ensi vuoden tuloksesta tinkimistä.

Ensi vuoden alkuun kohdistuvassa alennuksessa ei ole kyse silkasta hyväntekeväisyydestä, sillä valtio aikoo ottaa ensi vuonna ylimääräisen 33 prosentin veron sähköyhtiöiden tuloksista. Vero maksetaan sähköliiketoimintaan sitoutuneesta omasta pääomasta lasketusta tuotosta siltä osin, joka ylittää viisi prosenttia. Veroesitys on nyt lausunnolla ja malli on suomalainen versio EU.n komission asetuksesta. Veron tuotoksi arvioidaan 500–1 300 miljoonaa euroa.

Sähkölaitos ja sen omistava Tampereen kaupunki alentavat siten mieluummin hintaa ja liikevaihtoa edes vähän kuin tulouttavat voittoa veroina valtion kirstuun. Ylimääräinen vero koskee vain sähkön tuotantoa ja myyntiä, ei esimerkiksi kaukolämmön tuotantoa Naistenlahden kaltaisissa kombivoimaloissa. Sähkölaitoksen ensi vuoden osinkotavoite on ennallaan tutussa 20 miljoonassa eurossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut