Tampereen keskustan vetovoiman eteen on tehtävä töitä

Vetovoimaisen keskustan perusta rakentuu sujuvalle liikkumiselle ja turvallisuuden tunteelle.

2.12.2022 5:30

Hämeenkatu on vilkastunut vuosien remontoinnin jälkeen ja pandemian hellitettyä. Pääkadun molempiin päihin on vähitellen avattu uutta liiketoimintaa katutasoon, ja mikä parasta, asiakkaat näyttävät löytävän tiensä niihin. Se, että esimerkiksi tunnettu brändi tuo koko maan lippulaivamyymälänsä Tampereelle, nostaa ydinkeskustan profiilia entisestään. Pentikin toimitusjohtaja Riikka Wulff kommentoi Aamulehden jutussa 26.11., että Tampere valikoitui lippulaivamyymälän paikaksi, koska ”kukaan ei oikein tiedä, mihin suuntaan Helsingin keskusta kehittyy”.

Lue lisää: Tampereelle avautui tunnetun ketjun uusi lippu­laiva­myymälä – Hämeenkadun uudet toimijat kertovat, millainen keskusta on nyt

Tähän kommenttiin on syytä pysähtyä hyvissä ajoin Tampereella.

Tampereen kannattaa ottaa oppia Helsingistä erityisesti niissä asioissa, joita ei kannata tehdä perässä. Helsingin keskustaa vaivaa näivettyminen. Syynä ovat sikäläisten yrittäjien mukaan katutyöt ja kallis pysäköinti. Tämä selvisi, kun Helsingin Yrittäjät kysyi asiasta jäseniltään viime vuonna.

Miten Tampereella? Kaupunki nosti katupysäköinnin hintoja tämän vuoden alussa, eikä tarvitse hypätä kuin kortteli Hämeenkadusta sivuun, kun vastassa ammottaa auki revitty Kauppakatu, joka on ollut siinä tilassa juhannuksesta lähtien.

Kadun varrella toimivien yrittäjien mukaan heitä ei informoitu etukäteen, että sähkölaitos aloittaa kadulla kaukokylmäremontin. Kauppakatu on montun vuoksi suljettu autoliikenteeltä, mikä näkyy lisäkiemuroina lähikaduilla. Tilannetta päivittäin seuranneiden yrittäjien ja kadun varrella asuvien mukaan työmaalla ei ole liiemmin näkynyt työmiehiäkään. Aamulehden uutisoitua asiasta 30.11. työmaalla on alkanut tapahtua.

Olipa viivästymisen syy mikä tahansa, tällaisilla aikatauluilla eteneviin urakoihin ei ole varaa ydinkeskustassa, jossa ihmisten on päästävä helposti asioimaan katutason liikkeissä ja kivijalan yrittäjien tehtävä elantonsa.

Lue lisää: Yrittäjien pinna paloi Tampereen keskustassa – Kauppakatu suljettiin puoleksi vuodeksi, mutta kukaan ei muistanut kertoa siitä kivijalkakauppiaille

Niin ikään jo vuosia pääkaupungissa vaivannut ilmiö on alkanut näkyä Tampereen keskustassa tänä syksynä. Katuryöstöt ovat horjuttaneet kaupungilla liikkuvien turvallisuuden tunnetta.

Kärjistäen: Jos keskustaan tuleva joutuu ensin puikkelehtimaan katutöiden sokkelossa, parkkeeraus tuntuu yhä kalliimmalta, ja joutuu vielä vilkuilemaan olkansa yli katuryöstön pelossa, ei liene ihme, jos keskustassa asiointi ei houkuttele.

Keskustan vetovoimaa pidetään yllä monin keinoin. Esimerkiksi katutyömaiden aikatauluttaminen ja kohtuuhintainen pysäköinti voisivat mahdollistaa ja lisätä asiointia keskustan yrityksissä. Jotta keskustan vetovoima pysyy hyvänä, sen kehittäminen ei kuulu vain virkamiehille, vaan myös asukkaille ja alueen yrityksille.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut