Suomalaiset tarvitsevat uskon vahvistusta

Rahaa riittää eikä työttömyys uhkaa, mutta silti omaan talouteen ei luoteta.

29.11.2022 5:00

Meneekö meillä hyvin? Riippuu siitä, mihin vertaa. Ukrainalaisten mielestä ei haittaa, vaikkei ole sähköä, vettä tai lämpöä – kunhan ei ole venäläisiä. Suomalaisista tuli alavireisiä paljon vähemmällä eli hintojen ja korkojen nousulla. Nekin johtuvat pitkälti Venäjän hyökkäyssodasta.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta oli synkin koko 1995 alkaneen mittaushistorian aikana. Usko ei riitä siihen, että oma tilanne muuttuisi vuodessa sen kummemmaksi.

Mieliala oli ankea, mutta ainakin osin ilman pakottavaa syytä. Omaa rahatilannettaan kuluttajat pitivät edelleen hyvänä. Kuusi kymmenestä oli saanut säästettyä marraskuussa, ja kolme neljästä uskoi pystyvänsä säästämään lähivuoden aikana. Rahoja pantataan, ja kalliit ostokset ovat jäissä.

Odotukset Suomen taloudesta lähivuoden mittaan eivät olleet enää aivan yhtä synkeät kuin vielä syksyllä. Talousennusteidenkin mukaan taantuma voi jäädä lyhytaikaiseksi, kun hintojen nousu hidastuu eikä työllisyys romahda. Kuluttajista puolet uskoo yhä, ettei heillä ole mitään työttömyyden tai lomautusten vaaraa.

Työllisyystilanne on vahva, Pirkanmaalla ely-keskuksen mukaan paras 10 vuoteen. Lomautettujen määrä toki kasvoi lokakuussa noin 200:lla, mutta heitä oli silti vain 800. Työttömien määrä laski edelleen. Selvimmin talouden jarruttelu heijastui uusien avoimien työpaikkojen määrään, joka laski kuukaudessa reilulla tuhannella vajaaseen 10 000:een.

Kuluttajabarometri kertoo marraskuisesta peruspessimistisyydestä. Sitä ruokkii ainakin se, ettei sähkömarkkinoilta ole kuulunut mitään hyvää. Syksyllä Suomessa kummasteltiin Keski-Euroopan maiden fossiiliriippuvuutta. Kuluttajaa tämä ihmettely ei auttanut yhtään, sillä maakaasun hintaralli kallisti sähköä meilläkin.

Nyt sähkön hintaa nostaa tuontiriippuvuus. Maanantaina melkein joka neljäs kilowatti piti tuoda Ruotsista, vaikka mittari näytti vain yhtä pakkasastetta. Omavaraisuus on kaukana.

Pientä mielen piristystä kuluttajalle on tulossa. Sähkön arvonlisäveron alennus alkaa joulukuussa ja suurten laskujen verovähennykset tammikuussa. Tukien rahoittamiseksi hallitus aikoo verottaa sähköyhtiöiden ylisuuria tuottoja, kunhan saa päätökset tehtyä. Harvalle asialle lienee yhtä suurta äänestäjien moraalista tukea.

Tampereella odotellaan, päättääkö sähkölaitoksen hallitus keskiviikkona alentaa korkeimpia hintojaan. Odotukset ovat kovat ja paineet myös.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut