Nyt, jos koskaan Ukraina tarvitsee kaiken tuen

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yhdeksän kuukautta sitten, eikä sodan loppua ole näkyvissä.

26.11.2022 6:00

Torstaina tuli kuluneeksi yhdeksän kuukautta siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan piti olla nopea marssi Kiovaan, minkä jälkeen Ukrainan johtoon piti nimetä Venäjälle myötämieliset nukkehallitsijat. Toisin kävi. Sodasta on tullut Venäjän presidentille Vladimir Putinille umpikuja, josta ei ole kunniakasta ulospääsyä.

Venäjä on alusta saakka käynyt sotaa siviilejä säästämättä. Se on syyllistynyt lukuisiin sotarikoksiin, joita tullaan puimaan sotarikostuomioistuimissa pitkään. Keskiviikkona EU:n parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa Venäjä julistetaan terrorismia tukevaksi ja terrorismin keinoja käyttäväksi valtioksi.

Venäjän viikkoja jatkuneet ohjus- ja raketti-iskut eri puolille Ukrainaa ovat jatkoa Venäjän säälimättömälle ja raukkamaiselle tavalle käydä sotaa. Voimalaitoksiin, energiainfrastruktuuriin ja vedenjakelun kohdistuvien iskujen tavoite ei ole sotilaallinen menestys vaan pyrkimys on lannistaa Ukrainan siviiliväestön taistelutahto sekä pakottaa Ukraina neuvottelupöytään.

Tämä tuskin toteutuu. Ukraina on toistuvasti ilmoittanut, että se ei neuvottele Venäjän kanssa ennen kuin se on vetäytynyt kaikilta valtaamiltaan alueilta.

Venäjä haluaa myös antaa omille joukoilleen aikaan järjestäytyä uudelleen ja selvitä talven yli. Tästä kertoo myös se, että Venäjä on aloittanut linnoittautumisjärjestelmien rakentamisen valtaamilleen alueille.

Venäjän iskut Ukrainan siviili-infrastruktuuriin eivät ole sodan voittavan osapuolen taktiikkaa. Näin toimii armeija, joka on häviämässä. Näin toimi esimerkiksi Saksa Suomessa, kun sen sotajoukot tuhosivat järjestelmällisesti teitä, siltoja ja rakennuksia Lapista vetäytyessään 1944-1945.

Venäjä ei ole tappiotaan myöntämässä ja sen johtajat jatkavat uhmakasta käytöstään. Venäjän ainoa toivo on, että länsi väsyy Ukrainan tukemiseen.

Siksi on tärkeätä, että Ukraina saa jatkossakin kaiken tarvitsemansa tuen ja avun oli kyse sitten aseista, lääkkeistä, humanitaarisesta avusta tai energialaitosten varaosista. Ukrainalaisilla on edessään pimeä ja jäätävä talvi. Sen rinnalla mahdolliset kiertävät sähkökatkot, autojen esilämmittämisestä luopuminen ja saunakertojen vähentäminen ovat kovin vähäpätöisiä asioita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut