Sähköyhtiöt menettivät luottamuksen, mutta imagomurhe on pieni asia Olkiluodon rinnalla

Imagomurhe on pieni ongelma sen rinnalla, että perusvoiman tuotannon lisäys takkuaa.

21.11. 21:36

Suomalaiset eivät ole koskaan olleet yhtä tyytymättömiä sähkönmyyntiyhtiöönsä kuin nyt. Asiakastyytyväisyys on suorastaan romahtanut yhdessä vuodessa, kertoo tutkimuslaitos Epsi Rating Finlandin laaja kysely. Vastaajina oli loka–marraskuussa yli 2 200 yksityisasiakasta ja yli 1 300 yritystä. Epsi Rating on toimialatutkimuksia tekevä ruotsalainen akateeminen organisaatio, jonka omistaa Ruotsin valtio.

Kyselyaikana Tampereella oli tullut voimaan sähkölaitoksen viimeisin 128 prosentin hinnankorotus toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin. Sähkölaitoksen yksityis- ja yritysasiakkaat olivat tyytymättömämpiä yhtiöön kuin toimialalla keskimäärin. Esimerkiksi Turun energiayhtiö oli selvästi suositumpi yksityisasiakkaiden keskuudessa.

Tutkimuslaitoksen mukaan luottamus toimialaan on heikentynyt siksi, että asiakkaat katsovat yritysten asettavan voitot etusijalle sen sijaan, että antaisivat helpotusta elinkustannuksiin. Kuluttajat siis odottavat, että yhtiöt tulisivat hinnoissa vastaan. Laupeuden teot eivät kuitenkaan kuulu yritysten strategiaan, eikä sellaisilta vivahtaviakaan ole nähty harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta edes kunnallisissa sähköyhtiöissä, ei myöskään Tampereella. Niinpä olemme tilanteessa, jossa Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää kolmen ja Energiavirasto 11 sähköyhtiön hinnankorotuksia.

Talven sähkölaskuihin selvitykset eivät ehdi vaikuttaa, ei myöskään EU:n komission kaavailema hintaleikkuri, joka tasoittaisi pahimmat hintapiikit. Suomessa voi ensi talvena säästää kulutuksesta ja toivoa vaikka hampaat irvessä tuulista säätä, jotta pörssisähkön hinta laskisi.

Sähköyhtiöiden imagomurhe on pieni ongelma sen rinnalla, että perusvoiman tuotannon lisäys takkuaa. Jotta sähkö riittäisi pakkasilla eikä hintataso olisi jatkuvasti Ruotsia selvästi korkeampi, tulisi Olkiluodon ydinvoimalan 3-reaktorin kaupallisen tuotannon vihdoin käynnistyä. Sen varaan ei voi valitettavasti paljon laskea.

Kolmosreaktorin koekäyttö keskeytyi yli kuukausi sitten, kun voimalan kaikista neljästä syöttövesipumpusta löytyi senttimetrien mittaisia säröjä. Tällaisten vikojen ilmaantumista ei arkijärjellä käsitä, sillä mekaanisten pumppujen pitäisi kestää vuosikymmeniä. Kiireestä ei valmistusvirheiltä vaikuttavissa vioissa voi olla kyse, sillä luulisi, että voimalan rakennustöiden 13-vuotisen viivästymisen aikana pumpuista olisi ehditty tehdä ehjät versiot.

Reaktorin piti käynnistyä 27. joulukuuta. TVO kertoi myöhään maanantaina, että selvitystyö on edelleen kesken. Säännöllinen sähköntuontanto viivästyy siis taas, ja alkaa TVO:n mukaan aikaisintaan tammikuun lopulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut