Tampereelle houkuteltava lisää ulkomaalaisia osaajia

Tampereen kasvava kaupunkiseutu tarvitsee lisää kriittisten alojen koulutuspaikkoja ja vieraskielisiä osaajia.

18.11. 6:00

Aamulehti

Tampere, Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu ja Turku eli Suomen kuusi suurinta kaupunkia tilasivat konsulttiyhtiö MDI:ltä selvityksen kaupunkiseutujen työvoimatarpeista tulevaisuudessa.

Raportti kertoo harvinaisen selvästi Suomen tulevasta suunnasta. Isot kaupungit vetävät puoleensa käytännössä kaikkia: työnantajia, työntekijöitä, suomalaisia muuttajia ja maahanmuuttajia.

Lukujen valossa on helppo sanoa, että näiden kaupunkiseutujen kasvu on yhä tärkeämpää koko kansantalouden, työllisyyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Tätä kuvaa esimerkiksi seuraava tilastofakta: Vuosina 2010–2020 kriittisten alojen työpaikkojen määrä kasvoi peräti 50 000:lla näillä Suomen suurimmilla kaupunkiseuduilla. Sen sijaan muussa maassa alojen työpaikat vähenivät 14 000:lla.

Selvityksessä kriittisiksi aloiksi määriteltiin suurimmat työvoimapula-alat, joita ovat teollisuus, rakentaminen, sosiaali- ja terveystoimiala, koulutus, ict sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Tampereen seutu sai kohtuullista muuttovoittoa kriittisten toimialojen työllisistä etenkin 2010-luvun lopulla. Muuttotappioita kärsittiin teollisuuden ja informaation aloilla. Muuttovoittoa tuli etenkin sote-alalta.

Tampereen muuttovoitot perustuivat täysin kotimaista kieltä puhuviin. Vieraskielisessä väessä sen sijaan tuli muuttotappiota.

Tämä on isoin ongelma Tampereen tulevaisuuden kannalta ja myös yksi keskeinen ero Helsingin seutuun verrattuna. Siellä vieraskielisten osuus oli 16,5 prosenttia, kun vastaava osuus oli Tampereen seudulla vain 6,1 prosenttia. Turun seudullakin luku oli 9,5 prosenttia.

Kun mietitään tulevaisuuden työvoimatarpeita, maahanmuutolla on ratkaiseva merkitys.

Raportissa suositellaan, että tulevalla hallituskaudella keskitytään erityisesti muunkielisen väestön palveluihin ja erityistarpeisiin. Kaikkein olennaisinta tämä on Tampereen kaltaisissa isoissa kaupungeissa, joiden merkitys on ratkaiseva Suomen talouden kehittymisen kannalta.

Kansainvälisiä osaajia on kyettävä houkuttelemaan entistä tehokkaammin. Jo nyt monen alan koulutuksessa aloituspaikkojen määrä on riittämätön. Tampereella tämä näkyy esimerkiksi ict-alan jatkuvana työvoimapulana.

Myös Tredun johtaja kertoi kovasta pulasta Aamulehdessä elokuussa. Ammattikoulu on joutunut tekemään talkootöitä miljoonien eurojen edestä, koska rahat eivät riitä kaikkien tarvittavien osaajien kouluttamiseen.

Tämä on Tampereen tulevaisuuden kohtalonkysymys. Jos alueella ei ole koulutusta eikä riittävästi osaavaa työvoimaa, myös yritykset alkavat pelätä riskejä ja saattavat jarruttaa investointejaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut