Hinnat nousevat, mutta edes joku tinki siivustaan

Seinäjoella sähköä saa yli puolet halvemmalla kuin Tampereella. Jopa pankkiiri antoi armoa.

14.11. 18:50

Inflaatio kiihtyi lokakuussa niin, että kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 8,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tästä asuntolainojen korkojen nousun osuus oli noin 0,5 prosenttiyksikköä. Luku kuulostaa pieneltä siihen nähden, paljonko korkojen nousu on herättänyt huolta ja huomiota.

Toki korot nousivat vuodessa 67 prosenttia, mutta keskikorko oli yhä vain 1,3 prosenttia. Pankit ovat sopeutuneet ja tinkineet omasta siivustaan niin, että uusien asuntoluottojen keskimarginaali laski syyskuussa yllättävän paljon 0,62 prosenttiin, alimmilleen vuosiin.

Vähemmälle huomiolle on nyt jäänyt elintarvikkeiden hinta, vaikka näiden välttämättömyyksien kallistumiselle ei näy loppua. Lokakuussa nousua oli 15,7 prosenttia. Liha, vilja- ja maitotuotteet olivat yli viidenneksen kalliimpia kuin vuosi sitten.

Ruokaa kallistavat korkeat tuotantokustannukset eli esimerkiksi lannoitteiden ja energian kallistuminen. Tuottajille maksettavat hinnat ovat nousseet suunnilleen kolmanneksen, mutta se ei kata kaikkia kustannusten nousuja. Valtion 300 miljoonan miljoonan tukipaketti meni nurinoitta läpi keväällä, kun Venäjän hyökkäyssota nostatti Suomessa laajan huolen huoltovarmuuden turvaamisesta.

Nyt keskusta yrittää ajaa hallituksessa läpi toista 300 miljoonan maataloustukipottia. Tämä jälleen menokehyksen ulkopuoliseksi suunniteltu, huoltovarmuudella perusteltu jättimäinen kansallisen tuki on myös tuottajajoukoille kohdistettua vaalikampanjointia. Veronmaksajan kannalta se on taas yksi lisäkulu, joka ei ruokalaskua sen halvemmaksi muuta.

Pitkäaikaiseksi murheenkryyniksi jää myös energian kalleus. Lokakuussa sähkön hinnan vuosimuutos oli 41 prosenttia. Tampereen sähkölaitoksen asiakaspalvelu ehti jo viime viikolla mennä tukkoon, kun toistaiseksi voimassaolevien sopimusten ensimmäiset, 128 prosentilla korotetut 33 sentin kilowattituntihintaiset laskut ehtivät asiakkaille.

Tampereen kaupungin ja sähkölaitoksen piti jo 1,5 kuukautta sitten sopia, miten sähkön hintaan voisi vaikuttaa. Hallitus nimittäin ohjeisti kaupunkeja ohjaamaan sähkölaitoksiaan hillitsemään hintojen nousua.

Saavutukset puuttuvat. Kyse on myös tahdosta: esimerkiksi Seinäjoella kaupungin omistama energiayhtiö myy uusia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia 15 sentin hinnalla kaupungin alueelle asuville. Hinnoittelu on maltillista, vaikka yhtiö maksaa kokoonsa nähden lähes saman verran osinkoja kaupungille kuin Tampereen sähkölaitos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut