Riitelevällä viisikolla vaikea loppukausi – Yhtenäisyyteen ei näytä olevan enää keinoja

Metsien ennallistamisasetus sai seuraa, nyt hallitus riitaantui saamelaiskäräjälaista.

13.11. 6:00

Vaalikautta on jäljellä 4,5 kuukautta, mutta viime aikojen riitely hallituksessa on saanut monet epäilemään, pysyykö se koossa vaaleihin asti. Esimerkkejä hallitusten loppukauden epäonnistumisista ei tarvitse hakea kaukaa. Edellinen eli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi kun selvisi, ettei sote-uudistusta pystytä viemään eteenpäin. Sitä ennen oli kuuden puolueen hallitus. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) jätti kautensa kesken ja tehtävässä jatkoi Alexander Stubb (kok.). Päätöksenteko oli hankalaa, koska puolueet eivät löytäneet yhteistä säveltä. Lopulta hallitus kaatoi jopa oman esityksensä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen lukuisten kiistojen keskiössä on yleensä keskusta, joka on jälleen väärässä hallituksessa. Viime kaudella kenttäväki moitti puoluetta oikeistolaisesta, nyt liian vihervasemmistolaisesta politiikasta.

EU:n komission metsiin liittyvä ennallistamisasetus nostatti valtaisan myrskyn. Oppositio teki asiasta välikysymyksen. Hallitus sai tehdä hartiavoimin töitä, että se pääsi sopuun edes siitä, mitä välikysymykseen vastataan. Ennallistaminen on kova pala keskustalle. Jos asetus tulisi voimaan sellaisenaan, Suomelle lankeaisi suurin maksuosuus. Asetus tarkoittaisi luonnonhoitoa isoilla määräalueilla soilla, metsissä, viljelyalueilla ja vesistöissä.

Tavoite luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta on hyvä, mutta keinot väärät. EU on taas kerran ujuttamassa valtaansa suomalaismetsiin. Suomen olisi pitänyt tehdä kuten Ruotsi. Se teki asetuksesta niin sanotun toissijaisuushuomautuksen. Sitä voidaan käyttää, jos tavoitteet saavutetaan kansallisesti paremmin kuin EU-tasolla. Tähän Suomella olisi ollut mahdollisuus, jos hallitus olisi ollut yksituumainen.

Oppositiosta on epäilty aiheellisesti hallituksen toimintakykyä, kun loppuviikosta pelmahti uusi kriisi: saamelaiskäräjät.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli Marinia pelisääntöjen rikkomisesta, koska hän toi keskustan vastustuksesta huolimatta esityksen saamelaiskäräjälaista valtioneuvoston kokoukseen. Hallituslähteiden mukaan puheenjohtajat keskustelivat, voiko hallitus ylipäätään jatkaa, koska näkemyseroja on toistuvasti.

Perjantaina keskusta äänesti kiltisti välikysymyksessä hallituksen luottamuksen puolesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että loppukausi menisi säyseämmin. Eduskuntaan on saatava vielä kymmenittäin lakiesityksiä. Riitelevästä viisikosta ei saada yhtenäistä enää millään keinolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut