Umpisolmu on saatava auki: YTHS:n jopa yli 2,5 kuukauden odotusajat lääkärin vastaanotolle eivät ole hyväksyttäviä

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon tarve aliarvioitiin vuoden 2021 muutoksessa.

12.11. 6:00

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltopalvelut toimivat tällä hetkellä sietämättömän huonosti. Kiireettömiksi arvioiduissa tapauksissa opiskelijat joutuvat odottamaan yleislääkärin vastaanotolle pääsyä keskimäärin 76 vuorokautta. Tämä oli tilanne lokakuussa Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) keskisellä palvelualueella, johon Tampere kuuluu.

Keskisellä alueella suunterveyden kiireettömistä tapauksista peräti 37 prosenttia joutuu odottamaan hoitoon pääsyä kolmesta kuuteen kuukautta. Odotusajat ovat nousseet alueella viimeiset puoli vuotta.

Näin pitkät odotusajat hoitoon pääsyssä eivät ole hyväksyttäviä, vaikka ne hilkulleen alittavat hoitotakuulain maksimiodotusajat.

YTHS:n organisaatio ja palvelut ovat olleet myllerryksessä kaksi vuotta. Ensin iski koronapandemia. Sitten asiakasmäärä tuplaantui, kun ammattikorkeakouluopiskelijat siirrettiin kuntien terveydenhuollosta YTHS:n hoitoon vuoden 2021 alussa. Tuolloin YTHS:n henkilökunnan määrää kasvatettiin, mutta näyttää siltä, että opiskelijoiden palveluiden tarve aliarvioitiin pahasti.

Sekään ei auttanut, että myös YTHS:n toimintatavat uudistettiin. Hoidoista vastaavat nyt niin sanotut hoitotiimit. Niiden vauhtiin saaminen ei käynyt niin nopeasti kuin suunniteltiin.

Opiskelijaterveydenhuoltoa vaivaa pula muiden muassa yleislääkäreistä. Vajetta yritetään paikkailla lääkärivuokrafirmojen avulla, mutta kaikissa YTHS:n toimipaikoissa tämäkään ei onnistu.

Ongelma on viheliäinen. YTHS ei pysty palkoillaan kilpailemaan lääkäreistä yksityisten terveydenhuoltoyritysten kanssa ja korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoitusta on vaikeaa kasvattaa isosti.

YTHS:n rahoitus koostuu 77-prosenttisesti valtionrahoituksesta ja 23-prosenttisesti korkeakouluopiskelijoilta kerättävästä pakollisesta veroluonteisesta terveydenhoitomaksusta, joka tänä vuonna on 71,60 euroa.

Terveydenhoitomaksun rajun korottamisen opiskelijat kokisivat epäoikeudenmukaiseksi. Valtio taas joutuu tosissaan hillitsemään velanottotahtia, joten valtionrahoituskaan tuskin tarpeeksi YTHS:lle nousee.

Ensiapua tilanteeseen toisi jonkinlainen korkeakouluopiskelijoille räätälöity väliaikainen palvelusetelimalli, jolla opiskelijat voisivat käydä yksityisillä lääkäriasemilla. Kalliiksi tulisi tämäkin, mutta opiskelijoiden terveydenhuollon umpisolmu olisi hyvä saada edes hetkeksi aukaistua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut