Rokotteista riitely ei herätä luottamusta

Krista Kiurun ja THL:n pitää saada linjansa suoriksi koronarokotussuosituksista.

14.11. 5:00

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on läpi kesän ja syksyn toistanut samaa mantraa: Suomessa ei ole lääketieteellistä tarvetta antaa neljänsiä koronarokotuksia perusterveille alle 60-vuotiaille. Sairastettu tauti ja kolme rokotusta antavat edelleen hyvän suojan vakavaa tautia vastaan, ja tehosteen hyöty olisi marginaalinen.

Keskiviikkoiltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) viittasi kintaalla Nohynekin asiantuntijuudelle ja julisti, että koronarokotusten tehosteannosten tarjoamista laajennetaan. Jatkossa kunnat ja hyvinvointialueet voivat tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. Ne voivat itse päättää, rokotetaanko myös perusterveitä työikäisiä ihmisiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM käy vielä yksityiskohtia läpi THL:n kanssa, jotta ohjeistukset olisivat mahdollisimman selkeitä. Tällä hetkellä ne kuulostavat kaikelta muulta.

Tampereella uusi linjaus otettiin vastaan ihmetellen. Tampereen kaupungin rokotuskoordinaattori ja Hatanpään rokotusyksikön osastonhoitaja Maria Riski kommentoi Aamulehdelle, ettei ole käytännössä mahdollista, että lääkäri arvioisi jokaisen tehosterokotuksen tarpeen erikseen.

STM:n mukaan rokottamisesta vastaavat lääkärit voisivat päättää rokotettavista ryhmistä alueellaan. THL on sen sijaan painottanut, että jos sen antamasta suosituksesta poiketaan, tarvitaan lääkärin yksilöllistä arviointia.

THL tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa rokotussuosituksiaan. Kiurun julistus ei siis ole virallinen suositus vaan pikemminkin poliittinen nyrkin lyönti pöytään. Jo heti perhevapaalta palattuaan Kiuru kritisoi THL:ää rokoteohjelman epäonnistumisesta ja hidastelusta tehosterokotteiden kanssa.

Suuri joukko infektiolääkäreitä ja -asiantuntijoita puolusti viime viikolla omalla nimellään rokotuspäätösten perustumista tieteelliseen tutkimukseen ja suomalaiseen dataan. Mukana kannanotossa oli Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäreitä.

Kun terveydenhuollon työvoimasta on valmiiksi pulaa ja rokotuskapasiteetti on kiinni influenssarokotuksissa, laajan rokotuskierroksen välttämättömyys herättää kysymyksiä.

Ristiriitaiset viestit aiheuttavat epäluottamusta ja vastahankaisuutta rokotteita kohtaan, vaikka esimerkiksi riskiryhmille tehosterokotteet ovat edelleen erittäin tarpeellisia.

Kiurun ja THL:n pitää nyt saada linjansa suoriksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut