Kasvua riittää puolen tunnin ajomatkan sisälle Tampereen Keskustorilta

Tampereen kova imu nosti koko Pirkanmaan väestönkasvun Suomen kärkeen.

8.11. 6:00

Suomen 19 maakunnasta vain kuuden väestö kasvoi alkuvuonna. Mukana on Pirkanmaa, jonka väkiluku kasvoi suhteellisesti yhtä paljon kuin Uudenmaan. Kolmantena olevassa Varsinais-Suomessa vauhti oli puolet pienempi. Edes koko Länsi-Suomen väestö ei lisäänny. Satakunnan väkimäärä laski yli tuhannella.

Suomen väkiluku kasvoi Tilastokeskuksen mukaan alkuvuonna vain maahanmuuton ansiosta. Suomessa syntyi tammi–syyskuussa joka kuukausi keskimäärin yli tuhat vähemmän kuin kuoli. Syntyneitä oli vähemmän kuin koskaan vuonna 1900 alkaneessa mittaushistoriassa.

Siinäpä aluepoliittista haastetta. Ei ole mahdollista, että koko Suomessa pidetään erilaisin tulonsiirroin yllä edes nykyistä infraa ja palveluverkostoa. Väestön kasvua ylläpitävä maahanmuutto ei ole tähän mennessä suuntautunut merkittävästi kasvukeskusten ulkopuolelle. Mikään ei viittaa siihen, etteikö maahanmuutto kasautuisi jatkossakin sellaisille kaupunkiseuduille, joissa koulutuksesta ja työstä on paras tarjonta.

Tampereen seutu on imenyt jo pitkään väkeä muualta Suomesta. Alkuvuonna Pirkanmaa sai nettona yli 2 800 kotimaista muuttajaa. Myös maahanmuutto kasvoi hyvin. Kokonaisnettomuutto oli alkuvuonna lähes 4 700, mikä on suhteellisesti maan suurin. Yksin Tampere sai kotimaasta yli 2 100 asukkaan ja ulkomailta yli 1 500 tulijan nettolisäyksen. Ensi vuonna väkimäärä ylittää neljännesmiljoonan.

Tampereen väestö kasvoi alkuvuonna kaksinkertaista vauhtia Pirkanmaan keskiarvoon nähden ja ohitti nyt vaihteeksi myös kehyskunnat. Kasvua riitti koko kaupunkiseudulle Orivettä lukuun ottamatta. Näissä oloissa seutujohtaja Päivi Nurmisen on helppo kiitellä seudun kuntien yhteistyötä paremmaksi kuin missään muualla. Totta onkin, että kuntien välinen kilpailu ilmenee korkeintaan puolilempeänä naljailuna eikä torppaamishenkisenä kyräilynä, johon muualla, heikommin pärjäävillä alueilla saattaa törmätä.

Myös konsulttiyhtiö WSP Finland nosti Tampereen seudun lähes Helsingin tasolle arvioidessaan kuntien ja kaupunkiseutujen elinvoimaisuutta. Elinvoimaa mitattiin 19 mittarilla, joista vain muun muassa työllisyysastetta, tulotasoa ja yritysten määrää ja kasvua kuvaava tuottavuus oli Helsingin seudulla parempi.

Täällä kuntien väliset erot olivat Helsingin seutua suuremmat, mutta vastaavasti Pirkkala ja Lempäälä nousivat koko maan kärkeen. Maakuntavertailussa Pirkanmaa jäi neljänneksi, mikä WSP Finlandin mukaan kertoo elinvoiman laskusta heti kaupunkiseudun ulkopuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut