Yhdysvaltojen suunta määritellään tiistaina – ja sillä on Suomelle merkitys

Välivaalit osoittavat myös sen, mitä tapahtuu presidentinvaaleissa vuonna 2024.

4.11. 6:00

On todennäköistä, että valta vaihtuu Yhdysvaltojen kongressissa ensi viikolla. Välivaaleissa 8. marraskuuta äänestetään koko edustajainhuoneen kokoonpanosta, osittain senaatista ja lisäksi monista muista korkeista virkapaikoista osavaltioissa.

Tilanne on perinteinen: valtaa pitävät demokraatit saavat lunta tupaan, kaksi vuotta oppositiossa olleet republikaanit vienevät voiton. Vallassa olleet häviävät ja oppositio voittaa, mutta tähän tavanomaisuudet loppuvat. Yhdysvaltojen vaalien yllä leijuu demokratiaa halventava usva, jonka vaikutuksista ei kukaan tiedä.

Sen siemen kylvettiin vuonna 2015 ja jo aiemmin, kun republikaanit päättivät lähteä ajamaan liikemies Donald Trumpin pääsyä valtaan maailman vanhimmassa demokratiassa.

Trumpin aikakausi Yhdysvaltojen johdossa lietsoi eripuraa vuodesta 2016, kun Trump virallisesti nimitettiin valtaan. Eittämättä iso osa kansasta äänesti liikemiesmogulin puolesta, mutta Trumpin teoista ei silloin vielä tiedetty mitään.

Vaikka Trumpin aikakauden hallinto sai joitakin asioita aikaan ja hallinto toimi ainakin johonkin mittaluokkaan asti, sen perintö on Yhdysvalloille häpeällinen. Vaikka perinteisiä poliittisia rakenteita voisi olla syytä ajoittain ravisuttaa, republikaanien päätös ottaa Trump ehdokkaakseen ei ole yksi niistä. Ilmasto, ihmisoikeudet ja kansainvälinen konsensus heitettiin romukoppaan. Trumpin näkemys maailman suhteista Yhdysvaltoihin oli täysin päinvastainen kuin muun muassa edeltäjällään.

Varsinkin vuoden 2020 vaalien jälkeen, jolloin Trump hävisi nykyiselle presidentille Joe Bidenille, epäluulot ja valheet ovat vallanneet osavaltioita. Presidentinvaalien ja sitä mukaa kaikkien vaalien tuloksia olisi tietyn joukon perusteella mahdollista kyseenalaistaa. Yhdysvallat on eripurainen maa, mutta valheisiin ja salaliittoteorioihin viittaaminen on täysin poikkeuksellista.

Kongressiin saattaa nousta välivaaleissa jopa kymmeniä henkilöitä, jotka eivät vieläkään tunnusta vuoden 2020 presidentinvaalien tulosta. Vaikka valta ja positio vaikuttavat, on hämärän peitossa se, miten demokratiaa hylkivät korkeinta päätäntäelintä edustavat henkilöt muuttaisivat näkemystään.

Yhdysvallat valitsee nyt suunnan seuraavalle kahdelle vuodelle ja sitä seuraaville presidentinvaaleille. Päätös ei ole millään lailla merkityksetön esimerkiksi Suomelle, jonka Nato-jäsenyys on kahta maata vaille valmis. Jos valtaan nousisi uudelleen henkilö, jolle Nato on niin kutsuttu punainen vaate, Suomi Euroopan osana voi olla vaikeiden kysymysten edessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut