Lukio ei saa olla vain huippuoppilaiden oikeus – on syytä pohtia, onko Tampereella pian tarvetta uuden lukion perustamiselle

Tampereen pitää pystyä tarjoamaan riittävästi paikkoja lukiokoulutusta haluaville nuorille.

16.10. 5:00

Tampereen kaupunki aikoo asettaa lukioihinsa keskiarvorajan ensi vuodesta alkaen. Esityksen mukaan jatkossa Tampereen kaupungin lukioihin päästääkseen oppilaan keskiarvon pitäisi olla vähintään seitsemän.

Aiemmin keskiarvorajaa ei ole ollut, mikä johti viime kevään yhteishaussa erikoiseen tilanteeseen. Huippulukiona pidetyn Tampereen lyseon lukion keskiarvoraja romahti 5,33:een, koska aiempien vuosien korkean pääsyrajan vuoksi keskitason oppilaat olivat jättäneet hakematta.

Tampereella on oltu huolissaan lukioiden kohtuuttoman korkeiksi nousseista pääsyrajoista. Tampereen lukiot vetävät opiskelijoita myös naapurikunnista, minkä vuoksi sisäänpääsyrajat nousevat ja opiskelupaikkoja ei riitä kaikille oman kunnan oppilaille.

Ongelmaan tartuttiin tämän vuoden yhteishaussa lisäämällä aloituspaikkoja merkittävästi.

Nyt kun aloituspaikkoja on aiempaa enemmän, Tampereen lukiokoulutuksen johtajan Mari Aallon mukaan myös keskiarvorajan asettaminen on perusteltua.

Uudella keskiarvorajalla halutaan varmistaa, että lukioon valittavilla oppilailla on riittävät edellytykset koulutuksen suorittamiseen.

On varmasti yhteiskunnan ja opiskelijoidenkin etu, että lukiokoulutukseen hakeutuvat opiskelijat ovat motivoituneita ja kyvykkäitä suorittamaan koulutuksen loppuun asti.

On huolehdittava, ettei yleissivistävästä ja laajasti jatko-opiskeluihin valmistavasta lukiokoulutuksesta tule vain huippuoppilaiden etuoikeus.

Nuoret kehittyvät eri tahtiin. Murrosiän myrskyissä tunteet menevät vuoristorataa ja arvosanat saattavat notkahtaa. Yläkoulun takapulpetin pelleilijä voisi olla jo lukiossa motivoitunut opiskelija. Hetken hölmöilyjen takia kaikkien ovien ei pidä sulkeutua.

Nykyään nuorella on velvoite hakea opiskelupaikkaa peruskoulun päätyttyä. Jos keskiarvo jää alle seitsemän, Tampereen lukiot ovat oppilaan ulottumattomissa. Toki näin on käytännössä ollut jo ennen uudistusta, koska pääsyrajat ovat hilautuneet korkealle.

Kun muutaman vuoden kuluttua lukioikäisten ikäluokat kääntyvät Tampereella jälleen kasvuun, on selvää, ettei kilpailu lukiopaikoista ainakaan helpota. Vaarana on, että nuorten kokemat paineet suoriutumisesta kasvavat ennestään jo peruskoulussa.

On syytä pohtia, onko Tampereella pian tarvetta uuden lukion perustamiselle, jos nykyiset eivät pysty tarjoamaan riittävästi paikkoja lukiokoulutusta haluaville nuorille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut