Tampereen vetovoima on pitkän työn tulosta

1.10. 6:00

Twitter: @tuulensuu

Hyvää Tampereen päivän viikonloppua kaikille! Jos Tampereen kaupunki osallistuisi Vain elämää -viihdeohjelmaan ja tänään olisi viihdeohjelman konseptin mukainen Tampereen päivä, mitä tärkeimpiä Tampereen kappaleita muut paikkakunnat esittäisivät päähenkilön kuunnellessa?

Tämä leikkimielinen asetelma johdattakoon siihen, että suuret muutokset tapahtuvat hitaammin kuin luulemme, mutta pintaan noustessaan niiden vaikutuksen suuruus yllättää meidät. Tampereen kansallinen vetovoima kuuluu tällaisiin ilmiöihin. Tampere on tunnistanut jo kauan sitten monia oikeita asioita kuten kaupungistumisen merkityksen ja pitkäjänteisen keskustan kehittämisen, mutta vasta pitkän työn huipentumat kuten viime aikoina valmistunut kaupunkirakentaminen areenoineen tuottaa maanlaajuisen ja jopa kansainvälisen ahaa-ilmiön.

Olemme jo siinä määrin tottuneet maailmantähtien jopa arkipäiväiseen esiintymiseen kaupungissa Brad Pitteineen ja Queeneineen, että jopa täkäläisyyden kovin markkinointislogan ei tehdä tästä ny numeroo on voitu päivittää muotoon, jonka kaupunkilaiset liittävät kertomukseensa arki-illasta, jonka mittaan kuuntelivat muun muassa Stingiä: ihan normi.

Mitä Tampere ja Pirkanmaa tarvitsevat pysyäkseen myös tulevaisuudessa ei vain maan toiseksi tärkeimpänä kasvukeskuksena vaan toisena kasvukeskuksena? Mitä kuuluu menestyneeseen kaupunkiin ja alueeseen?

Pirkanmaa julkisti viikon alussa tulevien vuosien hallitusohjelmatavoitteensa. Saavutettavuus eli suomeksi rata-, tie- ja lentoyhteydet ovat edunvalvonnan klassikoita, etunenässä ysitien ja kolmostien parannukset sekä ennen kaikkea nopeat ratayhteydet. Näiden merkitys koko Helsingin yläpuoliselle Länsi-Suomelle on nyt onnistuttava kommunikoimaan entistä paremmin.

Samaan aikaan kun yhteyksien parantaminen on paitsi välttämätöntä seudulle myös ilmaston ja kaupungistumisen kannalta elintärkeää, ne ovat vain pakollista tekemistä.

Tärkeintä tulevaisuuden valuuttaa on aina osaaminen, ja se on seurausta niin koulutuksesta kuin työelämästä, joka sitä arvostaa ja jalostaa. Rahaa, hankkeita ja suhdanteita menee ja tulee, mutta osaamista ei kukaan voi pois viedä ja sen luokse hyvinvointi syntyy.

Parasta tulevaan varautumista myös epävarmoina aikoina on huolehtia koulutuksen ja kehittämisen investoinneista. Pirkanmaan erityinen ansio on tunnistaa, että osaaminen ja sen synnyttäminen ei ole kenenkään yksityisomaisuutta, vaan sitä synnyttävät julkinen ja yksityinen yhdessä.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut