Tampere antaa paranneltua koronarokotetta nopeammin kuin THL suosittelee

Koronavirus kuormittaa taas sairaaloita, mutta uusittu rokote antaa entistä paremman suojan

29.9. 15:12

Sieltä se 6 000 suomalaista hautaan vienyt riesa nostaa taas päätään. Koronaviruksen ilmaantuvuus on lähtenyt nousuun ja sairaalahoidon kuormitus kasvanut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat tautitilanteesta torstaina.

Sairaalahoidossa oli tiistaina 749 covid-potilasta, joista vajaa puolet pelkästään koronaviruksen takia. Potilaiden määrä kasvoi viikossa 156:lla. Taysin erityisvastuualueella potilaita oli 173, lisäystä oli 35.

Suomessa valtavirus on yhä omikronin BA.5, mutta tuoreimmissa löydöksissä on nyt mukana myös uutta BA 2.75 -varianttia.

Useissa muissakin Euroopan maissa on sairaalahoidon tarve kasvanut. EU:n komissio muistutti viime viikolla, että maiden pitää muun muassa varautua testauskapasiteetin laajentamiseen. Komissio huomautti, että koronatodistuksillekin voi tulla pitkästä aikaa käyttöä rajat ylittävässä liikenteessä.

Sairaalahoitoon joutuvat covid-potilaat ovat yhä vanhempia ja heikkokuntoisempia, ja hoidon tarve on kasvanut erityisesti perusterveydenhuollon vuodeosastoilla. Sen sijaan erikoissairaanhoidon vuodehoitojaksojen määrä on ollut laskussa.

Useimpia rokotteet suojaavat vakavalta tautimuodolta hyvin. Rokotteet myös puolittavat pitkäaikaisen tautimuodon saamisen riskin. Joka 8. covid-potilas saa pitkäaikaisia oireita.

THL suosittelee uutta tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Jo saatujen rokotteiden määrällä tai sairastetulla taudilla ei enää ole merkitystä. Sen sijaan 60–64-vuotiailla perusterveillä koettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi.

Ensi viikolla käytössä on uusi versio Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteesta, joka tehoaa myös omikronvariantteihin. Käyttöön on tulossa myös Modernan varianttirokote.

THL:n mukaan tehostetta tarvitsevien kannattaa ottaa se vasta marras–joulukuussa yhdessä influenssarokotteen kanssa. Kunnat ilmoittavat kuitenkin rokotusaikataulusta itse. Esimerkiksi Tampere toimii suositusta joustavammin, ja kansalainen voi hakea pelkän koronatehosteen jo ensi maanantaista eli 3. lokakuuta alkaen Hatanpään rokotusyksiköstä tai ajanvarauksella terveysasemilta.

Tämä onkin järkevää, sillä pelkkiä influenssarokotteita haetaan myös työterveydestä tai yksityiseltä puolelta. Influenssarokotukset alkavat Tampereella 10. lokakuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut