Tuotantoyhtiöitä tarvitaan lisää Tampereelle

Paikallisilla yhtiöillä tv-tuotannoista jää isommat tulot kaupunkiin.

24.9. 5:00

Viime viikonloppu ja kulunut viikko Tampereella olivat monella tapaa poikkeukselliset. Kaupungissa vierailivat taidenäyttelyn avajaisissa taidemaailman ykkösnimiin kuuluva Thomas Houseago, vaihtoehtoisen rockin suurin tähti Nick Cave, Hollywood-tähti Brad Pitt ja häntä useita kertoja elokuviensa päärooleissa ohjannut David Fincher. Päälle päätteeksi toinen rockin kiintotähti Sting esiintyi täydellä Nokia-areenalla.

Yksikään vierailuista ei ole sattumaa, vaan tulosta määrätietoisesta työstä. Nokia-areenan ja uusien kaupunginosien rakentaminen, ratikka, rantatunneli, yliopistojen yhdistäminen ja Film Tampereen tuki täällä kuvattaville elokuville ja tv-sarjoille ovat kaikki virstanpylväitä vuosien kehitystyössä, jolla Tampereesta on tehty Suomen vetovoimaisin kaupunki.

Nyt Tampereella on loistava liike-energia yhä parempaan tulevaisuuteen. Tärkeä osa sitä ovat täällä tehtävät elokuvat ja tv-sarjat. Tohlopin vauhdilla kehittyvä studio-kokonaisuus sekä Tampereen ammattikorkeakoulun kouluttamat audiovisuaalisen alan ammattilaiset lisäävät Tampereen vetovoimaa entisestään kaupunkina, johon kannattaa tulla tekemään isoja kansainvälisiä tuotantoja.

Elokuva- ja tv-tuotanto työllistää kaikesta digitalisoitumisestaan huolimatta yhä valtavan määrän ihmisiä. Pienessäkin elokuvassa tuotantoryhmä on helposti yli satahenkinen. Kun jokainen tuotannon työntekijä syö, juo ja majoittuu Tampereella, tämä tarkoittaa lisätuloja paikallisille yrityksille. Kun mukaan laskee vielä tuotantojen tilaamat alihankintatyöt paikan päällä, koko Pirkanmaa saa lisää elinvoimaa.

Tampere tarvitsee kuitenkin lisää paikallisia tuotantoyhtiöitä.

Mallia voi ottaa vaikkapa elokuun lopussa aloittaneesta Ilkkas’ Creative Studiosta. Yhtiön perustajat, Ilkka Hynninen ja Ilkka Rahkonen kehittävät komediasarjaa Nordic Noirista eli pohjoismaisesta dekkarilajityypistä yhdessä amerikkalaisen komedian suurnimien David Zuckerin ja Pat Proftin kanssa.

Täällä luotu sisältö pitää saada tuottamaan rahaa tänne vielä sen jälkeen kun itse tv-sarjan tai elokuvan kuvaukset ja jälkituotanto ovat päättyneet. Kyse on ”älyllisestä omaisuudesta”, englanniksi intellectual property, joka suomennetaan immateriaalioikeuksiksi ja kaupan käymiseksi niillä.

Ilman paikallisia tuotantoyhtiöitä immateriaalioikeudet alkuperäistuotannoista eivät jää Tampereelle rikastuttamaan liike-elämää ja verokertymää. Siksi paikallisia tuotantoyhtiöitä tarvitaan lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut