Venäjältä ei kaivata enää yhtään mitään

Asumiskuluista näkee, että hyökkäyssota on Suomellekin pitkä ja kallis riesa

23.9. 6:08

Venäjä on onnistunut seitsemässä kuukaudessa juuttumaan Ukrainassa niin heikkoihin asemiin, että se joutuu pelottelemaan omia kansalaisiaan osittaisella liikekannallepanolla ja muuta maailmaa järjettömillä ydinasevihjailuilla. Urheassa Ukrainassa Putinin keskiviikkoiset puheet kuitattiin suunnilleen olankohautuksella.

Suomessa epäiltiin liikekannallepanon onnistumista. Venäjä voi silti pitkittää sotaa, jos hyökkääjä onnistuu pakottamaan rintamalle lisää maaseudun ja vähemmistökansojensa heikosti koulutettuja sotilaita.

Samalla se karkottaa itse niitä kansalaisiaan, jotka maasta suinkin pystyvät lähtemään. Kun Suomi vihdoin tukkii kauttamme kulkeneen turistivirran, venäläiset joutuvat matkustamaan niihin vähiin maihin, jotka eivät viisumia vaadi. Joukossa on Turkki.

Suomelle sodan jatkuminen voi tietää epävarmuuden ja taantuman pitkittymistä, mikäli hintaralli ei rauhoitu ja korot nousevat.

Toki Venäjän kaasuhana on jo kiinni, öljyntuonti Eurooppaan tyrehtynyt ja sähköntuonti loppunut. Venäjältä ei tarvita enää yhtään mitään, mutta halvaksi se ei tule. Elokuun 7,6 prosentin inflaatiosta yli 3 prosenttiyksikköä tuli energiasta ja ruuasta.

Asumiskustannukset nousevat Nordean mukaan vielä tänä vuonna kerrostaloissa alle 10 prosenttia, mutta sähkölämmitteisessä omakotitalossa lähes 20. Ensi vuonna luvut ovat rumat: kerrostaloissa lähes 20 prosenttia, sähköllä lämpiävässä omakotitalossa lähes 30. Monella on vielä edessä esimerkiksi edullisen määräaikaisen sähkösopimuksen loppu, jolloin sähkön hinta voi kymmenkertaistua.

Sähkölämmittäjä saa keskimäärin varautua tänä vuonna noin 2 000 euron lisäkustannuksiin. Ensi vuonna asuminen kallistuu vielä tästäkin 4 000 euroa. Tuolloin sähkölämmittäjän kaikki asumiskulut lähestyisivät jo 1 500:aa euroa kuukaudessa.

Vasta vuonna 2024 asumiskulut laskisivat, Nordea ennustaa. Siihen mennessä suomalaiset ovat saaneet kylliksi opiskella säästäväisyyden hyvettä.

Sota tarkoittaa monelle myös varallisuuden arvon laskua. Suomessa arvokkain omaisuuserä on perinteisesti asunto. Niiden reaalihinnat ja myös kauppahinnat laskevat. Op ennakoi vuoden 2023 laskuksi 1–3 prosenttia, Nordea 0–5. Hintojen nousu on jo tänä vuonna lähes pysähtynyt, yksiöt ovat jopa halventuneet.

Suurista kaupungeista parhaiten on pärjännyt Tampere, jossa asuntojen hinnat olivat vielä loppukesällä neljän prosentin nousussa. Helsingissä oltiin jo vajottu nollaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut