Taantuma uhkaa taittaa työllisyyden kasvun

Koko maan luvuissa työttömyysasteen trendi näyttää jo, että tuuli on kääntymässä.

21.9. 5:00

Tiistaina julkistetut tuoreet työttömyysluvut näyttivät työttömyyden olevan edelleen hyvällä lasku-uralla Pirkanmaalla. Työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla elokuussa selvästi vähemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömyysaste oli pudonnut 8,1 prosenttiin. Syksyn luvuiltakin odotetaan vielä positiivista kehitystä.

Hyvään tilanteeseen ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä koko maan luvuissa työttömyysasteen trendi näyttää jo, että tuuli on kääntymässä.

Työllisyysaste pysyi elokuussa liki ennallaan, mutta työttömiä oli 8000 enemmän kuin vuosi sitten. Vuositasolla tarkasteltuna työttömien määrä kääntyi nousuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2021 kesäkuun.

Viime kuukausina työllisyysluvut ovat olleet poikkeuksellisen vahvoja, kun työllisyys on palautunut korona-kriisistä. Nyt kehityksen paras terä uhkaa kuitenkin taittua. Hallitukselta olisi tarvittu budjettiriihessä rakenteellisia uudistuksia, jotta kasvupolulla voitaisiin pysyä.

Työllisyys reagoi usein viiveellä talouskasvun jarruttamiseen. Valtiovarainministeriö arvioi maanantaina julkaistussa katsauksessaan, että talouden kasvu uhkaa hidastua merkittävästi, eikä talouden ajautumista taantumaan ei voida sulkea pois.

Kun yleinen suhdannetilanne heikkenee, myös työttömyys todennäköisesti jatkaa kasvuaan. Syksyllä suhdannetta synkentävät kotitalouksien ostovoimaa nakertava korkea inflaatio ja korkotason nousu. On odotettavissa, että myös työvoiman kysyntä vähenee, kun yritykset alkavat tehdä varovaisempia ratkaisuja.

Elokuussa Pirkanmaalla oli 20329 työtöntä ja avoimia työpaikkoja oli lähes 12450 kappaletta. On keskeistä saada hyödynnettyä tätä reserviä, jotta työllisyystilanne pysyy kelvollisena läpi edessä häämöttävän taantuman. Työttömien työllistyminen parantaisi myös julkisen talouden kestävyyttä.

Nyt tarvitaan panostuksia työvoiman uudelleenkouluttamiseen sekä työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamiseen. Lyhyitä täsmäkoulutuksia pitää suunnitella matalalla kynnyksellä yhdessä yritysten kanssa, jotta työttömiä työnhakijoita koulutetaan suoraan työvoimapulasta kärsiville aloille.

Erityisen tärkeää koulutuksen kohdentaminen on silloin, jos samalta paikkakunnalta häviää kerralla suuri määrä työpaikkoja. Jos Atria päätyy sulkemaan tehtaansa Sahalahdella, irtisanottavien työntekijöiden osaaminen pitää valjastaa nopealla jatkokoulutuksella lähialueen yritysten käyttöön. Siinä voittavat niin työntekijät kuin työnantajatkin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut