Toivotamme Tampereelta onnea Helsingin tulevalle Suvilahden areenalle

Suomeen mahtuu useita kansainvälisen tason areenoita, ja sellaisia myös pitää olla, jos haluamme olla kansainvälisesti houkuttelevia. Helsingin on nyt ryhdistäydyttävä. Sekä Suvilahden areena että Töölön Helsinki Garden on syytä panna toimeksi.

16.9. 18:59

Twitter: @tuulensuu

Tampereen uunituoreehko Nokia-areena on ollut näyttävä menestys: jääkiekon voitokkaiden MM-kotikisojen päänäyttämö ja jo nyt monien kansainvälisen tason tapahtumien paikka sekä merkittävä keskustan elävöittäjä, toki myös kaupunkikuvan modernisoija.

Tampereen areena on menestynyt samaan aikaan kun Helsinki-halli, entinen Hartwall-areena on Venäjän pakotteiden vuoksi tyhjillään Pasilassa. Muita saman kokoluokan tapahtuma-areenoita ei pääkaupungissa ole. Tätä voivat pitää häpeällisenä muutkin kuin helsinkiläiset.

Torstaina kerrottiin uudesta hankkeesta, jossa suunnitellaan uutta monitoimiareenaa Helsingin Suvilahteen Hanasaaren voimalan ja Suvilahden kellojen välimaastoon. Tavoitteena olisi jo vuodeksi 2027 noin 17 000 asiakasta vetävä areena, joka olisi jopa Nokia-areenaa isompi. Hankkeen taustalla on joukko muun muassa rakentamisen ammattilaisia ja myös tamperelaisvoimia kuten asianajaja ja Tapparan entinen hallituksen puheenjohtaja Heikki Penttilä.

Täältä Tampereelta voidaan toivoa kahta asiaa: ryhmällä on kyky viedä hanke maaliin ajautumatta vaikeuksiin, ja helsinkiläiset eivät aseta kapuloita rattaisiin. Taka-Töölöön suunniteltu Helsinki Garden on edennyt tuskallisen hitaasti, ja myös sen valmistumista voi lämpimästi toivoa.

Lue lisää: Helsinkiin puuhataan Tukholman Globenia suurempaa jättiareenaa – Tampereen Nokia-areena toivottaa kilpailijan tervetulleeksi: ”Joudumme myymään ei-oota ihan liian paljon”

Miksi sitten lisää areenoita ja vieläpä kilpailijoiksi Nokia-areenalle? Yksinkertaisesti siksi, että Suomen kokoiseen maahan pitäisi mahtua enemmän kuin yksi tämän kokoinen sisäareena, tai olisi sangen takapajuista väittää, että ei mahtuisi. Kilpailuasetelmasta Tampereen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme sanoi tuoreeltaan Aamulehdelle, että kilpailija on tervetullut ja lisää Suomen houkuttelevuutta tapahtumille – ja olisi mukavaa, ettei Nokia-areenan tarvitsisi koko ajan myydä isoimmille tapahtumajärjestäjille ei oota, kun tilauskirjat ovat täynnä 2,5 vuodeksi.

Suomi menetti kiertuekohteena houkuttelevuuttaan viime talvena, kun Venäjä muuttui sanktioiduksi hylkiöksi eivätkä yhtyeet enää voi jatkaa kiertuetta Suomesta kätevästi miljoonakaupunkeihin Pietariin ja Moskovaan. Kunnon areenoilla vetovoimaa saadaan takaisin. Keikkailu sinänsä on artisteille merkittävä tulonlähde, ja tapahtuma-ala virvonnee entisestään koronan jälkeenkin.

Kaupunkien kannalta merkittävä asia on, että nykyaikainen monitoimiareena ei voi sijaita jättömaalla kuten vaikkapa syrjäinen Gatorade Center eli Turkuhalli, vaan sen pitää olla keskustassa. Tarvitsee vain kävellä Tampereen keskustassa ennen konsertin alkua tai sen päätyttyä nähdäkseen omin silmin, miten areena vaikuttaa kantakaupungin elinvoimaan.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut