Naistenlahti: Nopea kolmonen lämmittää tamperelaisia

Ripeydellä on Naistenlahti 3:n yli 200 miljoonan voimalainvestoinnissa iso merkitys.

11.9. 6:00

Kauan sitä on odotettu, mutta joulukuussa sen pitäisi olla kaupallisessa tuotannossa. Operaation onnistuminen ratkaisee pitkälti, miten hankala ja kolea ensi talvi on.

Toki myös Olkiluoto 3 on tärkeä 1 600 megawatin tehoineen, sillä ydinvoimala tuottaa täydessä iskussa yli 10 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta, mutta tamperelaista lämmittää joulukuun puolivälissä valmistuva Naistenlahden 3. voimalaitos.

Pienemmän kolmosen sähköntuotanto on vain kolmisen prosenttia Olkiluodon yksikön kapasiteetista, mutta lämpöä se tekee 160 megawatin teholla. Yhdeksän tamperelaista kymmenestä pysyy lämpimänä kaukolämmön avulla, ja Naistenlahti 3:n osuus on koko tuotannosta merkittävä, noin viidesosa huipputehosta.

Viime talvena kaukolämmön huipputehon tarve oli suurimmillaan perjantaina tammikuun 15. päivä kello 8. Silloin tehoa piti löytyä 790 megawattia, mutta olipa pakkastakin Härmälän mittausasemalla 26,4 astetta. Tulevasta talvesta ei vielä tiedetä muuta kuin yleinen toive, mahdollisimman leuto.

Olkiluoto 3 viivästyy 13 vuotta, Naistenlahti 3 valmistunee kuukauden suunniteltua nopeammalla aikataululla. Ripeydellä on tässä yli 200 miljoonan investoinnissa iso merkitys. Tampereen sähkölaitos laskee, että vuorokauden viivästys vaikuttaisi liiketulokseen 1–3 miljoonaa euroa. Ja toisinpäin: kun käytöstä poistettua Naistenlahti 2 -voimalaa käytettiin kuukausi suunniteltua pidempään ja samalla vältyttiin viime vuodesta lähtien kallistuneen maakaasun käytöltä, liiketulos parani alkuvuonna noin 16 miljoonaa.

Asiakkailta kerätyt miljoonat palautuvat pitkälti veronmaksajille, sillä viime vuonna yhtiö maksoi Tampereen kaupungille 20 miljoonaa euroa osinkoja noin 50 miljoonan liiketuloksestaan. Nyt loppuvuoden kannattavuutta on yhtiön mukaan erittäin vaikea ennustaa, mutta tähtäimessä on edelleen tälle vuodelle noin 40–50 miljoonan euron liiketulos.

Kun venäläinen maakaasu ja puuhake ovat pois pelistä, sähkölaitos joutuu turvautumaan korvaaviin polttoaineisiin. Niinpä Naistenlahdessa pitää polttaa myös kotimaista turvetta, vaikka sen käytön piti loppua ilmastosyistä. Venäläistä tuontihaketta korvaamaan on tiedossa myös riittävästi kotimaista haketta.

Lielahden maakaasulla toimineelle, Naistenlahti 3:n kanssa samantehoiselle voimalalle sen sijaan joudutaan hakemaan lupaa öljyn polttoon. Fossiilisten polttoaineiden tehoja tarvitaan yhä kaukolämmön talven kulutushuipun varalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut