Tampere-Pirkkala toipui ilman tukia ja venäläisiä

Onko säällistä käsitellä yhtäkään venäläistä turistiviisumihakemusta?

12.9. 6:00

Vielä elo-syyskuun vaihteessa Helsinki-Vantaan lentoaseman yhdessä pysäköintitalossa komeili venäläiskilvissä kolossimainen katumaasturi Ford Explorer, ei suinkaan yksinäisenä. Silmämääräisesti noin kolmasosa parkkitalon autoista oli venäläisiä. Venäjän kieli kaikui lentoaseman käytävillä ja etuilua yritettiin harjoittaa perinteiseen malliin. Tax-free -myymälän edustalla parveiltiin kolmen viinipullon muovikassit käsissä.

Myös Finnairin reittilennolla osa matkustajista puhui venäjää, kun valtionyhtiö kuljetti etelän lämpöön.

Syyskuun alusta lähtien venäläisten turistiviisumien käsittelymäärän on ollut määrä laskea kymmenesosaan eli noin sataan päivässä, eikä Suomea näin ollen pitäisi pystyä käyttämään esimerkiksi lomamatkojen kauttakulkureittinä yhtä helposti. Voi hyvin kysyä, onko näitäkään hakemuksia säällistä käsitellä, kun Venäjä jatkaa tappamista Ukrainassa ja sysää muuta Eurooppaa kylmyyteen ja olojen kurjistumiseen.

Venäläisiä päästetään Suomeen jatkossakin työn, opiskelun ja perheenjäsenten tapaamisen takia. He ovat myös löytäneet porsaanreiän ja pilkkoneet kiinteistöjensä omistuksia, jolloin tiluksien tarkistamisen nojalla Suomeen ja halutessa Suomen kautta muualle pääsee aiempaa useampi. Kiinteistökauppojen määrä on kaiken lisäksi kasvanut tänä vuonna, eikä myöskään asunto-osakkeiden ostamista pystytä nykyisellä lainsäädännöllä rajoittamaan.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kansainvälinen matkustajaliikenne on tänä vuonna koronarajoitusten lievennyttyä kaksinkertaistunut koko viimevuotiseen nähden ja aseman toimivuus ollut kovilla. Matkustajia on ollut elokuun loppuun mennessä yhteensä yli 8,1 miljoonaa. Venäläisten osuutta ei tilastoida, kuten ei muidenkaan kansallisuuksien.

Pirkanmaalla venäläisiä turisteja tai ajoneuvoja ei usein näe. Myös Tampere-Pirkkalan lentoasema on palannut elävien kirjoihin ilman venäläisiä kauttakulkijoita. Täällä ei juutu turvatarkastusjonoon, vaikka matkustajamäärä on tänä vuonna yli kymmenkertaistunut koko viimevuotisesta etenkin Air Balticin uusien reittien ansiosta. Heinäkuussa matkustajia oli jo yli 25 000 ja elokuussakin yli 20 000.

Kasvuun ei ole tarvittu myöskään yhtään valtion maakuntatuilla lennettyä kotimaan lentoa, siinä missä esimerkiksi Jyväskylään lentäviä on tuettu keskimäärin 680 eurolla yhtä matkustajaa kohti. Tampere-Pirkkalassa kotimaan matkustajia oli koko alkuvuonna noin 4 600, ulkomaanlennoilla lähes 89 000.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut