Sähkölasku saa monet keskituloisetkin ahtaalle – hintaa on syytä hyvittää talven aikana

30.8. 6:00

Sähkön hinnasta on tullut kestopuheenaihe, joka pomppaa esiin päivittäin.

Viime viikolla hätkähdytti Tampereen sähkölaitoksen ilmoitus nostaa sähkön hintaa tietyissä sopimusmalleissa peräti 128 prosenttia. Hinnankorotuksia ovat tehneet kaikki muutkin sähkönmyyjät pitkin kesää. Eikä loppua näy.

Kaiken takana on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan. Tämä laittoi Euroopan energiamarkkinat sekaisin ja ampaisi hinnat ylös.

Suomessa julkistettiin viime viikolla Astetta alemmaksi -energiansäästökampanja, joka alkaa täydellä teholla lokakuun 10. päivänä energiansäästöviikolla.

Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset säästämään energiaa sellaisilla teoilla, jotka eivät ole kenellekään ylivoimaisia. Keskeisiä keinoja kotitalouksissa on muun muassa huonelämpötilan laskeminen asteella ja lämpimän käyttöveden nykyistä säästeliäämpi käyttö. Samoin ihmisiä pyydetään käymään läpi kaikki muutkin arkiset energian käyttötavat.

Ajatus juoksee, että jos mahdollisimman moni alkaisi säästää energiaa, tämä voisi hillitä hintapaineita. Kun kysyntä laskee, sähköä on aikaisempaa paremmin saatavilla.

Joka tapauksessa tuleva talvi voi olla kova paikka monissa kotitalouksissa. Suomalaisten asumiskulut kasvavat kuluvana vuonna enemmän kuin vuosikymmeniin. Hallitus on luvannut alustavasti tukea heikoimmassa asemassa olevia. Moni keskituloinenkin voi olla talvella ihmeissään. Omakotitalon sähkölasku uhkaa nousta kylmimpinä kuukausina jopa sadoilla euroilla. Tilanne voi olla hanakala, jos asuntolainan lyhennykset ja muut kulut on mitoitettu hyvin lähelle tuloja.

Hallitus aloittaa tällä viikolla budjettiriihensä. Samalla on tarkoitus on sopia energian hinnannousua kompensoivista toimista.

Puolueet ovat viritelleet erilaisia ehdotuksia laidasta laitaan. On selvää, että hallituksen on helpotettava kansalaisten arkea tavalla tai toisella. Nopeina ja vaikuttavina keinoina voisivat olla esimerkiksi sähköveron ja sähkön arvonlisäveron alentaminen ainakin väliaikaisesti. Tällä pystyttäisiin vaikuttamaan suoraan kuluttajien laskuun, kunhan varmistetaan, että alennukset siirtyvät suoraan hintoihin.

Kaikkia muitakin keinoja on syytä käydä ennakkoluulottomasti läpi.

Kaiken takana ei kuitenkaan saa olla valtion velkataakan kasvattaminen. Jos veroja alennetaan, pitää korvaavia säästöjä etsiä muualta. Hurjaa velkaantumista ei saa jatkaa sähkön varjolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut