Koulutussuunnittelussa on paha valuvika, työvoimapulan aikaan tarvitaan ketteryyttä

19.8. 6:00

Suomen ammatillisessa koulutuskentässä podetaan ongelmaa, joka uhkaa muuttua krooniseksi.

Pirkanmaa on tässä erinomainen vai pitäisikö sanoa huono esimerkki. Pirkanmaalla on niin kova pula ammattiosaajista, että ammatilliset oppilaitokset eivät pysy kaikin osin perässä.

Kysymys ei ole siitä, etteikö tiedettäisi, mitä pitäisi kouluttaa, vaan ennen kaikkea siitä, että oppilaitoksilla ei ole rahaa koulutuksiin, vaikka tarpeet ovat yleisesti tunnustetut.

Pirkanmaa kasvaa nopeasti, ja samalla tämä merkitsee, että yhä useampi yritys ja työpaikka tarvitsee uusia tekijöitä. Kuvaavaa on, että esimerkiksi Tampereen seudun ammattiopisto Tredu kertoo syövänsä aiempia voittojaan, että voi lisätä ”talkoilla” oppilaspaikkoja, kun valtion rahaa ei ole ollut saatavilla tarpeeksi.

Valtakunnalliset koulutusrahat suunnataan nykyjärjestelmässä usein pitkälti peräpeiliin vilkuilemalla, vaikka katse pitäisi olla tässä hetkessä ja tulevaisuudessa.

Oppilaitosten rahoitusjärjestelmä vaikuttaa hitaalta, mutta kankealta. Tämä ei ole uusi tieto, vaan pikemminkin se, ettei asiaa ole saatu korjattua vuosien kuluessa.

Yksi koulutuspolitiikan ongelma on, että ihmisiä saatetaan ohjata aloille, joilla ei ole työllistymismahdollisuuksia. Huomio pitäisi sen sijaan kohdistaa niihin työtehtäviin, missä tarve on huutavin. Samoin ihmisiä vetävät kasvukeskukset, kuten Tampereen seutu, pitäisi ottaa erityistarkasteluun. Koulutuspaikkojen pitäisi seurata väestökehityksen trendejä.

Suomen talouden selkäranka on vientiteollisuus. On kaikkien etu, että mikään tuotanto ei ala yskiä osaajien puutteen vuoksi.

Tätä on jo nyt havaittavissa, ja tilanne voi pahentua entisestään tulevaisuudessa, jos emme saa asioita tapahtumaan nykyistä ketterämmin. Pulaa tekijöistä on teollisuuden lisäksi muun muassa ravintola-, puhtaanapito- ja kiinteistöhuoltoaloilla, ja ennen kaikkea sote-puolella.

Paljon hyvääkin on saatu aikaan. Tampereella käynnistyi hiljattain Tampereen teollisuusoppilaitos, joka pyrkii paikkaamaan etenkin konepajateollisuuden tekijäpulaa. Pyrkimys on olla mahdollisimman tiiviisti yhteydessä yrityksiin ja kartoittaa niiden tarpeita.

Myös yrityksissä tapahtuvaa oppisopimuskoulutusta halutaan lisätä.

Kaikki uudet ideat ovat tervetulleita, mutta ammatillisen koulutuksen valuviat olisi syytä käydä perusteellisesti läpi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut