Talokauppa jakautuu nyt kahtia

Pankit ovat nyt varovaisia myöntämään lainoja etenkin iäkkään kiinteistön ostoon. Sen sijaan uudet talot viedään käsistä.

16.8. 6:00

Vuosi 2021 oli asuntomarkkinoilla poikkeuksellinen. Myyntimäärät ja hinnat nousivat etenkin Tampereen seudun kaltaisissa kasvukeskuksissa ennätyslukemiin. Perheasunnot omalla pihalla tekivät korona-aikana kauppansa harvinaisen hyvin.

Trendi ei ole hyytynyt vielä vuoden 2022 aikana, vaikka vauhdikkain vaihe alkaa olla takana.

Isojen kaupunkien läheisyydessä omakotitalot ja rivitalot ovat edelleen todella haluttuja. Kiinteistönvälittäjät kertovat julkisuudessa viikko toisensa jälkeen, että tarjontaa ei ole vieläkään riittävästi, vaikka pahin tulppa markkinoilta on poistunut. Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat lyhentyivät kevään ja alkukesän aikana selvästi koko Suomessa.

Sen sijaan hintojen nousu on kuluvan vuoden aikana rauhoittunut. Myös asuntojen myyntimäärissä näkyy Tampereella heinäkuussa lievää laskua.

Kun ruoka, lämmitys, sähkö ja polttoaine vievät kuluista selvästi aiempaa isomman siivun, voi moni lykätä päätöstä asunnon ostosta. Myös korkojen nousu hillitsee ostohaluja.

Pankitkin ovat aiempaa varovaisempia. Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n SKVL:n mukaan pankit epäävät luottopäätöksiä yhä useammin. Luottohakemusten hylkäämiset ovat kasvaneet selvästi silloin, kun lainaa haetaan etenkin iäkkään kiinteistön ostoon.

Pankkien vakuusarvoissa on tullut yllätyksiä, vaikka lainalupauksia on ollut valmiiksi haettuna. SKVL:n mukaan pankit ovat ylikorostuneen varovaisia.

Omakotikauppa on nyt jakautunut kahtia. Vaikeimpia myytäviä ovat iäkkäät öljy- tai sähkölämmitteiset kodit. OP Tampere kertoo, että myös pienten asuntojen kysyntä on laskenut. Asuntosijoittajatkin ovat entistä varovaisempia.

Sen sijaan uudehkot, modernilla lämmitysjärjestelmällä varustetut talot viedään käsistä, mutta tarjonta on erittäin niukkaa.

Tampereella yksi osa ongelmaa on pitkään jatkunut tonttipula. Kun uusia omakotitaloja ei ole päästy viime vuosina rakentamaan kysynnän mukaisesti, se heijastuu myös käytettyjen asuntojen kauppaan.

Samaan aikaan kaupungin havittelemat perheelliset veronmaksajat löytävät yhä useammin kotinsa Tampereen naapurikunnista. Etenkin Nokia on kunnostautunut tonttitarjonnallaan, ja se näkyy tilastoissa.

Nyt asuntokaupan suurimman koronavauhdin hiljennyttyä Tampereen pitäisi keskittyä uudella tarmolla lisäämään perheasuntojen tarjontaa. Kysyntää riittää kyllä pitkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut