Linja-autovuoroihin pitää voida luottaa

Luotettavuus on yksi joukkoliikenteen tärkeimmistä vaatimuksista.

15.8. 5:00

Monessa perheessä alkoi viimeistään viime viikolla arki, kun koulujen syyslukukausi käynnistyi. Samalla Tampereen seudun joukkoliikenteessä eli Nyssessä siirryttiin talvikauden aikatauluihin. Se toi kuitenkin mukanaan ikävän yllätyksen.

Työvoimapula näyttää nyt iskeneen myös joukkoliikenteeseen. Se tarkoittaa, ettei kaikkia aikatauluihin merkittyjä vuoroja pystytä liikennöimään. Matkustajia kehotetaan ennen matkaa varmistamaan vuorojen tilanne aikataulupalvelusta tai reittioppaasta.

Nyssen linjoista lähes parikymmentä on tällä hetkellä rajoitetun palvelun piirissä. Nyssen viestintäsuunnittelija Pekka Ohtokangas arveli Aamulehden haastattelussa, että talvikauden alku olisi yllättänyt liikennöitsijän (AL 11.8.2022). Nyssen linjoja ajavat useat liikennöitsijät, jotka valitaan kilpailuttamalla.

Suurin osa vuorojen ongelmista koskee Pirkanmaan tilausliikenne oy:n linjoja. Pirkanmaan tilausliikenne on Tampereen seudun joukkoliikenteen suurin liikennöitsijä. Yhtiön mukaan kuljettajia on vielä kesälomalla. Tilanteen pitäisi parantua viikoissa.

Kokonaisuus ei kuitenkaan ole yksinkertainen, sillä yhtiön toimitusjohtaja Lauri Helke sanoo myös muuttuneen työehtosopimuksen vaikuttavan tilanteeseen. Yhtiö on laskenut, että talvella arkipäivisin tarvitaan 155 kuljettajaa aiemmin lasketun 134 kuljettajan sijaan. Lisäksi koko toimialalla on Helken mukaan pulaa kuljettajista.

Perustelut ovat ymmärrettäviä, mutta eivät poista sitä asiaa, että joukkoliikennettä tarvitsevan matkustajan kannalta tilanne on hankala, jopa kestämätön. Jos tiheästi liikennöidyllä linjalla yksi vuoro jää väliin, se ei välttämättä sekoita matkustajan arkea pahasti. Sen sijaan, jos harvakseltaan liikennöivän linjan kriittinen työ- tai koulumatkavuoro ei saavukaan, tilanne on paljon hankalampi.

Matkustajan pitää voida luottaa aikatauluihin. Tampereen seudulla kulkee esimerkiksi paljon lapsia linja-autoilla kouluun. On myös turvallisuusriski, jos pieniä lapsia jää oman onnensa nojaan bussipysäkeille odottelemaan kyytiä. Myös etenkin vuorotyötä tekeville aikuisille työmatkojen sujuminen on erittäin tärkeää.

Toimivuudesta ei voi tinkiä, jos Tampereen seudullakin pyritään siihen, että entistä useampi valitsisi joukkoliikenteen oman auton sijaan. Lisäksi Nysse tavoittelee helppoa ja huoletonta asiakaskokemusta. Kunnianhimoinen tavoite on olla Suomen houkuttelevin joukkoliikenteen toimija. Viime päivien kokemuksella siihen on vielä matkaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut