Riiheen kovat paineet

Paluu politiikkaan ei ole pehmeä. Isot kriisit rytmittävät hallituksen arkea. Samaan aikaan on valmistauduttava ensi kevään vaaleihin.

14.8. 5:00

Poliitikkojenkin kesälomat ovat takanapäin, ja paluu arkeen on alkanut. Pehmeästä laskusta ei ole tietoakaan hallitukselle, eikä oppositiolle, joka vartioi silmä kovana hallituksen edesottamuksia.

Korona, Ukrainan sota ja niistä seurannut kaaos rytmittävät syksyn budjettiriihtä. Sen tärkein tehtävä on saada koottua paketti, jolla hillitään inflaatiota ja saadaan parannettua ostovoimaa. Ruoan ja energian rajusti kohonneet hinnat on saatava kompensoitua. Poliitikot ovat saaneet kesän toritapahtumissa huolestuneita viestejä. Näkeepä osa taloudessa merkkejä 1990-luvun vaikeasta lamasta.

Lisäksi hallituksen on etsittävä ratkaisu terveydenhuollon kriisiin. Hoitajapulaan on löydettävä keinot, muutoin laki hoitajamitoituksesta uhkaa vesittyä.

kriisien keskellä puolueet ovat aloittaneet valmistautumisen ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Kannatusmittauksia seurataan tarkasti. Kokoomus on ollut pitkään ykkösenä; Ylen elokuun mittauksessa kannatus oli 23,8 prosenttia. Kakkosena seurasi sdp 20,3 prosentilla. Perussuomalaisille kirjattiin reilun 16 prosentin osuus.

Eroja siis löytyy, kun muistetaan, että vuonna 2019 vaaleissa kolme suurinta eli sdp, perussuomalaiset ja kokoomus olivat äänimääriltään hyvin lähellä toisiaan. Sdp aloitti hallitusneuvottelut niukalla enemmistöllä. Se sai 17,7 prosentin kannatuksen.

Kokoomuksen nousua selittää paljolti puolueen vuosikausia jatkunut myönteisyys Suomen Nato-jäsenyyteen. Puolue on onnistunut oppositiopolitiikassaan. Maltillinen linja on näköjään ollut oikea valinta.

Kannatuslukujen perusteella voi miettiä seuraavaa hallituspohjaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaksi hallituspohjaa nousee todennäköisimmiksi vaihtoehdoiksi.

Jos kokoomus pitää pintansa ja säilyy ykkösenä, se voisi muodostaa sdp:n, vihreiden ja rkp:n kanssa sinipunan. Kaskena tässä pohjassa on se, että kokoomuksen ja sdp:n talouslinjaukset voivat erota liikaa toisistaan.

Toinen vaihtoehto olisi porvarihallitus, jossa kokoomus taluttaisi perussuomalaiset ja keskustan hallitukseen. Tosin keskustan hallitushalut voivat olla minimissään, jos kannatus ei yhtäkkiä lähde nousuun.

Vetoa ei ehkä kannata lyödä puolueiden järjestyksestä, sillä politiikassa käänteet ovat nopeita. Nurkan takana voi vaania isokin kohu.

Niistä saatiin esimakua kesällä. Kokoomus kärsi kansanedustaja Wille Rydmaniin liittyvästä häirintäkohusta. Sdp sai korvilleen Fortumin ja Uniperin sotkusta. Tosin ne vaikuttivat kannatukseen vain vähän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut