Hoitajamitoitus aiheuttaa isoja ongelmia

Hoitajamitoitus ei toimi. Sitä on pikaisesti tarkasteltava uudelleen.

12.8. 6:00

Lakiin kirjatulla hoitajamitoituksella oli hyvä tarkoitus, mutta sen seuraukset ovat iso ongelma.

Hoitajamitoituksen ajatuksena oli turvata riittävä hoitajien määrä vanhustenhoidossa. Nyt tehostetun palveluasumisen hoivapaikkoja on jouduttu jopa sulkemaan, koska päteviä hoitajia ei ole riittävästi (AL 12.8.2022). Moni vanhus jää ilman hoivakotipaikkaa läheistensä avun varaan tai ylikuormittuneen kotihoidon piiriin.

Lue lisää: Hoitajamitoituksen karu seuraus Pirkanmaalla: moni vanhus jää nyt ilman hoivapaikkaa, mutta pahempaa on vielä luvassa – ”Tilanne on jopa mahdoton”

Kun vanhusten palvelut ovat kotona riittämättömiä, terveydenhuolto kuormittuu. Ikäihmiset ovat pian kiirepäivystyksissä ja vuodeosastoilla. Yksi esimerkki on Tampereen yliopistollisen sairaalaan Taysin Acutan päivystys, jonka ruuhkista on uutisoitu jo pitkään.

Hoitajapula ja hoitajamitoitus ovat vaikea yhtälö. Hoitajamitoitus on nyt 0,6 työntekijää asukasta kohden, mutta huhtikuussa 2023 se nousee 0,7:ään. Hoivapaikkojen kysyntä kasvaa, mutta määrä putoaa. 0,7:n hoitajamitoitus on epärealistinen, kun työvoimaa ei vain ole saatavilla riittävästi.

Vaikka se onkin nykyiselle hallitukselle vaikeaa, hoitajamitoitusta on tarkasteltava uudelleen. Viimeistään se jää ensi keväänä valittavan uuden hallituksen tehtäväksi.

Tampereen työllisyysjohtaja Regina Saari esitti sääntelyn purkamista keskiviikon Aamulehdessä. Saaren mukaan merkittävä osa hoiva-alan tehtävistä on sellaisia, että ne eivät edellytä vaativia tutkintoja. Ilman koulutustakin työntekijä voisi hoitaa vanhuksen pesut, ulkoilutukset ja avustaa ruokailussa. Moni tekee tätä työtä ilman koulutusta omaishoitajana.

Hoivakodeissa työt pitäisi voida järjestää niin, että koulutetut hoitajat tekisivät vaativampia tehtäviä ja muihin tehtäviin palkattaisiin tekijöitä, joilla ei ole tutkintoa. Noin vuoden koulutuksen saaneet hoiva-avustajat voidaan onneksi nykyisin laskea mukaan henkilömitoitukseen, kun he osallistuvat välittömään asiakastyöhön.

Hoitajamitoitus aiheuttaa tällä hetkellä vaikeuksia etenkin Attendon, Esperin ja Mehiläisen kaltaisille yksityisille palveluntuottajille. Niiltä vaaditaan tiukempaa vanhuspalvelulain tulkintaa kuin julkisilta toimijoilta.

Hoitajamitoitus aiheuttaa kuitenkin pian vaikeuksia myös Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Hoitajamitoitus on vain yksi ongelmista.

Palkkojen harmonisointitarve, työntekijöiden keskeneräiset palkkaratkaisut ja esimerkiksi energian hinnannousu tekevät talousarvion laadinnasta urakan, jossa tuskanhieltä ei voi välttyä. Veronmaksajaa tilanne hirvittää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut