Maailma ei tarvitse yhtään lisää jännitteitä

Yhdysvaltain Nancy Pelosin Taiwanin-vierailun ajoitus ei ollut paras mahdollinen.

8.8. 6:00

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen maailma ei ole ollut entisensä. Epävarmuutta on lisännyt energiapula ja nopeasti kasvanut inflaatio.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on seurattu tarkkaan, miten Kiina Ukrainan sotaan reagoi. Kiinassa on puolestaan tarkkailtu Euroopan ja Yhdysvaltain toimia ja etenkin sitä, miten paljon ne ovat valmiita Ukrainaa sodassa auttamaan.

Kiinassa pohditaan, miten se voisi hyödyntää maailman kasvavaa epävarmuuden tilaa.

Tätä taustaa vasten Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin viimeviikkoisen Taiwanin-vierailun ajoitus meni pieleen. Juuri nyt monikaan ei kaivannut Taiwanin tilanteen kärjistämistä.

Pelosin vierailu ei vain suututtanut, se raivostutti Kiinan. Tätä raivoa Kiina on purkanut jättimäisillä sotaharjoituksilla kuudella merialueella aivan Taiwanin tuntumassa. Harjoituksissa on laukaistu sekä ballistisia ohjuksia että Kiinan julkistamien tietojen mukaan myös yliääniohjuksia.

Monien kiinalaisten sotakoneiden on kerrottu ylittäneen harjoitusten aikana Taiwaninsalmen keskilinjan, eli ne ovat lentäneet Taiwanin ilmapuolustusalueelle.

Kovaa peliä alueella, jossa sijaitsee yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä laivaväylistä.

Sotavoimaansa pullistelemalla Kiina haluaa näyttää maailmalle, että se on tarpeen vaatiessa valmis ottamaan Taiwanin haltuunsa vaikka sotilaallisen voiman avulla, jos saarivaltio ei muuten osaksi Kiinaa taivu.

Kiinan järkkymätön kanta on, että Taiwan on osa Kiinaa. Kun Mao Zedongin johtama Kiinan kommunistinen puolue otti maassa vallan sisällissodan jälkeen vuonna 1949, sitä vastustaneen nationalistipuolueen Kuomintangin jäänteet pakenivat Taiwaniin.

Kiina haluaa sotaharjoitusten myötä viestiä muulle maailmalle myös, että se pystyy halutessaan piirittämään Taiwanin ja asettamaan sen tiukkaan saartoon.

Tämä olisi kova isku datasta, algoritmeista, tietokoneista, tekoälystä ja huippunopeasta viestinnästä riippuvaiselle maailmalle, sillä Taiwan on yksi maailman tärkeimmistä puolijohteiden ja mikrosirujen tuottajista. Kauppasodan ja sen aiheuttaman puolijohde- ja sirupulan vaikutukset ulottuisivat aina Pirkanmaalle saakka.

Tällä hetkellä voimme vain toivoa, että Taiwanin ylikuumentunut tilanne saadaan lauhtumaan. Kriisiytynyt maailma ei enää lisää kriisejä tarvitse. Toivottavasti ärsytetty Kiina ei suutuspäissään päädy tukemaan entistä voimakkaammin Venäjää Ukrainan sodassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut